Vatrogasna vozila namijenjena nacionalnim parkovima i parkovima prirode danas je u Ozlju preuzeo ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. Radi se o osam lakih, navalnih, interventnih vatrogasnih vozila čija je vrijednost tri milijuna i 300 tisuća kuna.

Osam nacionalnih parkova i parkova prirode do kraja mjeseca trebalo bi dobiti laka i navalna, interventna vatrogasna vozila. U vrijeme požarne sezone koristit će se u protupožanim aktivnostima, a ostatak godine za održavanje i čišćenje protupožarnih puteva. Novac je osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt EU Natura 2000.

Vozila idu parkovima koji su zbog lokacije i mikroklime potencijalno najugroženiji od požara: Brijuni, Mljet i Paklenica, te parkovi prirode Biokovo, Lastovsko otočje, Učka, Telašćica i Vransko jezero.

Radi se o pick-up vozilima s vatrogasnim pumpama. Ta će se vozila za vrijeme požarne sezone koristiti u protupožarnoj zaštiti. Zbog svoje veličine i brzine ta će vozila moći brzo stići do požarišta prije nego se vatra znatnije proširi i tako spriječiti veće štete. Ostatak godine koristit će se za održavanje i čišćenje protupožarnih putova.