U tijeku je priprema projekta razminiranja u okviru programa Natura 2000. kojeg bi Karlovačka županija, u suradnji s HCR-om i DUZS-om kandidirala na EU fondove. Ovaj projekt obuhvatio bi sve rijeke u Karlovačkoj županiji, a osim obale razminiralo bi se i korito rijeka.

Ovaj projekt odnosi se prije svega na Mrežnicu i na Koranu, ali i ostale manje rijeke na području županije u kojima postoji minski problem. Većina obala jest očišćena i sigurma, no glavni cilj ovog projekta bio bi čišćenje samih vodotoka, kaže koordinator razminiranja Karlovačke županije Bernardo Pahor.

Kroz projekt bi bila nabavljena i potrebna, vrlo sofisticirana i skupa oprema za DUZS, no još je dug put do realizacije projekta, iako Pahor očekuje da bi kandidiranje projekta moglo biti obavljeno već u jesen. Projekt je spreman i čeka se otvaranje natječaja, kaže.

Dodajmo i kako je završen projekt razminiranje poljoprivrednih površina u Karlovačkoj županiji, a slijedom pripreme dokumentacije o obavljenim radovima, dogovoreno je i da će predaja potvrde o razminiranosti i završna konferencija biti održana u prvoj polovici rujna ove godine.