Nakon izložbe ”Karlovačka kupališta”, akcije ”Knjižnica na plaži”, program ”Ka kupališta: jučer, danas, sutra” Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić završio je okruglim stolom na temu ”Karlovačka kupališta – naša ljeta”. Ovim programom knjižnica se priključila obilježavanju rođendana našeg grada, a organiziran je uz potporu Ministarstva kulture i Grada Karlovca.

Izložba o karlovački kupalištima izazvala je brojne reakcije, a sama autorica Rosana Mikulić, inače djelatnica Zavičajnog odjela karlovačke knjižnice priznaje kako ih ni sama nije očekivala, barem ne u tolikoj mjeri.

– Ljudi su mi ”kapali” s novim fotografijama i pričama, dobila sam čak i pismeno primjedbe o nekim stvarima koje sam promašila. Ja sam se samo držala onih informacija do kojih sam uspjela doći kroz tisak i dokumente. Drago mi je da smo malo zaljuljali stvar, priča nam Mikulić.

Karlovac i njegove rijeke kriju brojne ljepote, a tome malo pričamo, možda još manje i znamo. Malo tko zna da je Korana imala kupelji, da je sama rijeka bila ljekovita, a tome postoji i pisani zapis – monografija iz 1908. godine.

– Monografija ima naziv ”Grad Karlovac i njegove koranske kupelji”, a u njoj je objedinjena vrijednost rijeke Korane, odnosno naglašena je zdravstvena vrijednost, dakle njena ljekovitost, naglasila je ravnateljica knjižnice Jasmina Milovčić.

Ova knjižica dio je kulturnog proizvoda. Naime repliku je 2003. godine izradio Ivica Srakovčić jer je jedini dobio pravo da s Maticom hrvatskom izradi repliku koja je kao suvenir bila dostupna u hotelu Korana. Sada je ostao samo jedan primjerak. Kako se u monografiji spominje velika uloga Karlovca u lječilišnom turizmu, želja vlasnika hotela je na tom tragu nastaviti svoju priču.

– Prije nekih pet ili šest godina ponudio sam Gradu Karlovcu da pokušamo vratiti lječilište i da tome damo značaj. Dogodile su se i dobre stvari jer smo dobili pročistač rijeka i niz drugih stvari, međutim tada nismo našli zajednički jezik za još jednu depadansu koja bi bila sastavni dio hotela Korana – Srakovičić, što ne znači da možda u nekoj budućnosti, upravo sada kada Karlovac s akvarijem i ostalim turističkim sadržajem dobiva puno na značenju, nešto ne dogodi upravo vezano uz to, kazao je pak Srakovčić.

Kako ovaj okrugli stol obuhvaća sve dionike zajednice, možda se rodi ideja kako zajednički obuhvatiti sve segmente – kulturu, turizam, sport pa i zdravstvo, odnosno sve one sadržaje koje je nekada obuhvaćala Korana u jednu cjelinu, jedan proizvod koji još snažnije može brendirati naš grad, čulo se na okruglom stolu.