Prošlo je mjesec dana otkako je u Županijskoj gospodarskoj komori predstavljen projekt Razvojnog centra za poduzetnike početnike, namijenjen poduzetnicima orijentiranima na inovacije, visoku tehnologiju i strana tržišta. Doznali smo kako je ideja odjeknula među potencijalnim korisnicima i ima li zainteresiranih za poduzetnički inkubator.

Plan je u prvoj fazi Poduzetničkog inkubatora udomiti osam poduzetnika-početnika. Otkako je prije mjesec dana otvoren javni poziv, upita je bilo, a sklopljeni su već i neki konkretni dogovori, kaže Zlatko Kuzman, predsjednik HGK – Županijske komore Karlovac. “U petak smo dobili prvu službenu kandidaturu, a ovih dana očekuje se da će dokumetaciju dostaviti još nekoliko potencijalnih kandidata”, otkriva Kuzman. Prije predaje dokumentacije, poduzetnici-početnici imaju zadatak osmisliti detaljan poslovni plan i naravno registirati tvrtku.

U Komori ne žure s popunjavanjem prostora pod svaku cijenu, ideja je okupiti poduzetnike koji se bave informatikom i visokom tehnologijom, razvijaju novi proizvod utemeljen na znanju i inovaciji, zapošljavaju visokoobrazovani kadar te su pretežno orijentirani na izvoz.

Budući da poduzetnicima-početnicima u startu najveći problem često predstavlja preskup najam prostora, sudjelovanje u ovom projektu ima za cilj ukloniti tu prepreku. Zahtjevi će se primati do popune prostora. U B i C etapi projekta, predviđeno je i širenje inkubatora te bi on naposlijetku mogao obuhvatiti 30-ak poduzetnika.