Iz Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija” do 2020. godine Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora na raspolaganju 100 milijuna eura – 70 milijuna za energetsku obnovu višestambenih zgrada te 30 milijuna eura za obnovu obiteljskih kuća. Natječaj za prvi krug korištenja poticaja u iznosu od 147 milijuna kuna traje do 16. siječnja iduće godine pa su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Karlovcu predstavili novitete, a najvažniji je povećanje iznosa sufinanciranja sa 40 na 60 posto.

– Uspjeli smo iskomunicirati s Europskom komisijom 60 posto bespovratnog financiranja za višestambene zgrade što je jedan od najvećih iznosa u Europskoj uniji. Povećan je i iznos po samom projektu, odnosno po samoj zgradi i on je sada 13 milijuna kuna, zatim se treba postići ušteda energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto. Želim naglasiti i da zbog kompliciranije procedure uspjeli smo osigurati da FZOEU bude istinski partner svim prijaviteljima, što znači da Fond sudjeluje u pripremi, prijavi i provedbi samih projekata, pojasnio je pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Danijel Žamboki.

Oni koji već imaju spremnu dokumentaciju po starim pravilima ne trebaju brinuti jer većina ih zadovoljava tehničke uvijete i ovog natječaja, posebno one koje se odnose na uštede energije.

– Iako smo mi prije tražili 30 posto uštede energije, prosječno su zgrade i po tim programima zgrade ostvarivale oko 62 posto uštede što znači da ovih 50 posto neće biti problem, dodao je voditelj projekata energetske obnove u FZOEU Mladen Ilijević.

Kako Fond stoji na raspolaganju svima koji energetski žele obnoviti svoje zgrade, bez obzira na nešto zahtjevniju proceduru, očekuje se ove godine i veći interes upravitelja, pogotovo karlovačkih koji ne stoje toliko dobro s energetskom obnovom zgrada. Ugovaranje za one koji ostvare sufinanciranje trebalo bi biti od svibnja do srpnja iduće godine nakon čega kreće i realizacija projekata.