Općina Kamanje u 2017. godini može se pohvaliti rekordnim proračunom. Dok je lani iznosio 4 milijuna kuna, ove je godine narastao na gotovo 19, i to prije svega zahvaljujući projektima za koje je općina pripremila dokumentaciju i čija se realizacija planira ove godine.

Godina u koju smo zakoračili za općinu Kamanje bit će, po svemu sudeći, godina za pamćenje. Proračun je višestruko podebljan u odnosu na prijašnje, a planovi su ambiciozni. “Ovogodišnji proračun iznosi 18,9 milijuna kuna što je najveći proračun u povijesti općine. Naravno, većina tih sredstava odnosi se na projekte, čak 16 milijuna kuna, a od toga se 90 posto odnosi na projekte iz EU fondova”, kaže načelnik Damir Mateljan.

Na mjeru 7.2 regionalnog razvoja prijavljen je projekt nerazvrstanih cesta vrijedan 3.5 milijuna kuna, a u općini očekuju da će Vlada u prvom tromjesečju ove godine raspisati i natječaj za mjeru 7.4 ruralnog razvoja koja se odnosi na gradnju dječjih vrtića. “Imamo spreman projekt s građevinskom dozvolom za rekonstrukciju dijela Vatrogasnog doma za potrebe dječjeg vrtića. Taj projekt vrijedan je 2 milijuna kuna”, pojašnjava Mateljan, dodajući da općina također ima pripremljen i projekt koji se odnosi na rekonstrukciju drugog dijela istog objekta u kojemu se planira urediti Dom kulture s višenamjenskom dvoranom.

Već je prijavljen i jedan projekt prekogranične suradnje sa Slovenijom vrijedan 2,1 milijuna kuna, koji se odnosi na prirodnu baštinu, prije svega na gradnju dodatne infrastrukture uz špilju Vrlovku.

Po količini projekata Kamanje može biti primjer drugim općinama, a snaga jedinica lokalne samouprave ne leži u njihovoj veličini već u kapacitiranosti da privuče što više sredstava koja nisu vezana uz nacionalni budžet, poručuje načelnik.