“Ljekovite biljke rijeka i bajera” naziv je predavanja koje je u konferencijskoj dvorani Aquatike održao poznati hrvatski fitoaromaterapeut Karlovčanin dr.sc. Stribor Marković. Velik je broj biljaka koje rastu uz vodene tokove, a stoljećima su korištene u narodnoj medicini. Razne priče i legende o ljekovitom bilju mogle su se čuti na predavanju.

Fitoterapija je metoda liječenja, ublažavanja te sprječavanja bolesti i tegoba upotrebom ljekovitih biljaka ili njihovih dijelova, te upotrebom sastojaka, kao što su eterična ulja i ekstrakti i drugih, ili gotovih pripravaka (čajeva, tinktura, masti, kapsula). U posljednje vrijeme vrlo je popularno liječenje biljem.

Ljekovite biljke rastu na vrlo raznolikim staništima, pa je potpuno logično da ih nalazimo duž vodenih tokova. Nekoć su stari ljudi smatrali kako tako “nezdravo” stanište daje biljkama posebnu moć i da ih prežive, moć da time pomognu i ljudima koji pate od bolesti “ustajale vode”, odnosno bolesti zglobova i vrućice. Danas nam je takva simpatična priča uvelike nadograđena modernim iskustvom i znanošću i točno znamo mjesta biljaka poput suručice i raznih vrsta vrba.