vatrogasci_3

DRAGANIĆ / VIVODINA – Vinogradari i vinari obilježili su u subotu svog zaštitnika Svetoga Vinka. Iako po hladnu vremenu, vincekovo je u Draganiću i u Vivodini proteklo u organizaciji tamošnjih vinarskih udruga. A slavilo se i u mnogim klijetima i vinogradima širom karlovačke županije gdje postoji tradicija uzgoja vinove loze.

vincekovooo

Udruga vinogradara, vinara i voćara „Draganićki bregi“ okupila se u vinogradu njihova člana Josipa Prsteca. Pedesetak vinara i vinogradara i njihovih prijatelja pozdravio je predsjednik Udruge Stjepan Bene, a potom je župnik draganićke župe Svetog Jurja velečasni Stjepan Prugovečki u vinogradu obavio obred. Želja svih bila je jednaka – neka vinograd i ove godine dobro i kvalitetno rodi. A po završetku početnih ovogodišnjih „radova“ u vinogradu – prvog orezivanja trsja koje je obavio domaćin Joža Prstec, prišlo se k stolu na kojemu je čekalo vino te pečene kobasice i špek. Zapjevalo se uz tamburaše…..

vincekovo_1

U Vivodini je najprije velečasni Andrija Markač služio misu za vinogradare i vinare u župnoj crkvi Svetoga Lovre u kojoj je domaćine i brojne goste pozdravio predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Josip Vrbanek. Izrazio je nadu da će i ove godine vivodinci imati dobroga vina.

vincekovo_3

Nakon orezivanja trsja u obližnjem vinogradu, ispred mjesnog vatrogasnog doma već su čekale vatre nad kojima je svatko mogao ispeći kobasice, popiti vruće kuhano vino ili pak hladni gemišt. Pomogli su i lovci karlovačke županije donacijom mesa divljači od kojega su domaćini pripremili izvrstan lovački gulaš. Uz tamburaše i na Vivodini se Sveti Vinko slavio duboko u noć…