KABA

Smanjen broj nesreća na karlovačkim cestama!

KARLOVAC – Ceste na području Karlovačke županije lani su bile najsigurnije u posljednjih 20 godina. Tako barem kažu statistički podaci o broju prometnih nesreća i stradalih u prometu, koje je danas na sjednici županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama predstavila Policijska uprava karlovačka. U 2010. godini smanjen je i ukupan broj prometnih nesreća i broj nesreća sa smrtno stradalim osobama, rekao je Davorin Ivanković iz PU karlovačke.

Osim samog broja prometnih nesreća, lani je zabilježeno i smanjenje broja stradalih u prometu. Tijekom 2010. godine na cestama u Karlovačkoj županiji živote je izgubilo 15 osoba, dsok je godinu ranije promet uzeo čak 21 žrtvu. Lani je u odnosu na 2009. godinu također smanjen broj teško ozlijeđenih u prometu, i to za čak 24 posto, sa 164 na 125 osoba. Statistike pokazuju da najčešće stradaju vozači osobnih automobila. Lani je u prometu smrtno stradalo njih šestero, slijede putnici u automobilima i vozači mopeda i motocikala, dok je što se tiče pješaka zabilježen jedan smrtni slučaj.

policija_i

Srećom, tijekom prošle godine u prometu na karlovačkim cestama nije stradalo niti jedno dijete. Broj ozlijeđene djece, doduše, jest povećan, no razlog tome prije svega su dvije prometne nesreće koje su se dogodile u lipnju prošle godine, kada su u razmaku od svega nekoliko dana s cesta sletjela dva autobusa koja su prevozila školsku djecu. No, u tim nesrećama, na sreću, većina je djece bila tek lakše ozlijeđena.

Što se tiče crnih točaka i najopasnijih prometnica, statistike kažu da se najveći broj nesreća lani dogodio na državnoj cesti D1 Zagreb – Split, slijedi autocesta A1 Zagreb- Karlovac i državna cesta D6 Netretić – Duga Resa. Uzrok većini lanjskih nesreća, očekivano, bila je prebrza vožnja, kaže Davorin Ivanković.

policija_iii

Iako je broj nesreća smanjen, za sigurnost na cestama dobra je vijest da je policija lani povećala broj poduzetih mjera protiv nesavjesnih vozača, i to svih mjera, od upozorenja, preko novčanih kazni, pa sve do prekršajnih naloga.