babina_gora

KARLOVAC – Delegacija u kojoj će biti ukupno 50-ak ljudi, a sastojat će se od predstavnika Karlovačke županije, lokalne uprave, županijskog Centra za gospodarenje otpadom, ali i članova eko-udruga i samih stanovnika Babine Gore gdje bi se trebao graditi budući Centar, otputovat će uskoro u Celje, gdje postoji centar za gospodarenje otpadom sličan onome čija je gradnja predviđena u okolici Karlovca. Tamo će moći razgledati sam centar i njegov okoliš, postaviti pitanja koja ih zanimaju, ali i posjetiti tamošnje stanovništvo koje živi u blizini i uvjeriti se na licu mjesta u njihova iskustva. Ovo studijsko putovanje samo je jedan od zahtjeva koje je županu Ivanu Vučiću uputilo Povjerenstvo za provođenje izgradnje županijskog Centra za gospodarenje otpadom.

Ovo je Povjerenstvo, podsjetimo, osnovano prošle godine kao savjetodavno tijelo Županije, a sačinjeno je od predstavnika tijela lokalne samouprave i udruga građana. Župan je ovom zahtjevu odlučio udovoljiti, a objasnio je i da time želi još jednom pokazati da u Županiji čine sve u cilju da donesu najbolju odluku vezano uz lokaciju budućeg Centra za gospodarenje otpadom.

Osim želje da se na licu mjesta uvjere kako funkcionira jedan takav centar za gospodarenje otpadom, Povjerenstvo je Županiji postavilo još nekoliko zahtjeva. Zatražili su dodatna mišljenja Hrvatskih voda i Geološkog instituta o utjecaju koji bi Centar mogao imati na površinske, odnosno podzemne vode, a također su zahtjevali da se produži trajanje javne rasprave i da javnost bude o svemu obaviještena. Ovi zahtjevi također su uzeti u obzir, kaže Vučić.

Direktor županijskog Centra za gospodarenje otpadom Zdravko Marčetić nada se da će posjet Celju sumnjičave mještane Babine Gore uvjeriti u to da izgradnja Centra neće štetiti njihovom okolišu. Bilo bi dobro da tako i bude, upozorava Marčetić, jer mjesta za odlaganje otpada na Ilovcu sve je manje, i Karlovac se nema vremena vraćati nekoliko godina unazad i ponovo birati novu lokaciju za gradnju Centra.

U Županiji ipak tvrde da će uvažiti mišljenja Hrvatskih voda i Geološkog instituta, pa čak i u slušaju da njihov stav o izgradnji Centra na Babinoj Gori bude negativan. Tada će, obećavaju, odustati od ove lokacije i tražiti drugo rješenje. No, to će, poručuju, građane Karlovačke županije stajati mnogo novca, jer će se otpad koji proizvodimo, a dnevno ga proizvedemo između 150 i 200 tona, uskoro, kada na Ilovcu ponestane mjesta, morati zbrinjavati izvan naše Županije, što je vrlo skupo rješenje i pitanje je hoće li ga građani moći plaćati.