erjavec_3

MALI ERJAVEC – Pripadnici prve borbene postrojbe u Karlovačkoj županiji iz domovinskog rata – Specijalne jedinice policije „Grom“ – danas su obilježili 20 godina od osnutka. Bila je to prva legalna oružana postrojba i prva koja je krenula u oružanu obranu Karlovca, Ogulina, Slunja i Duge Rese od agresora.

To je uz ostalo istaknuo predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Grom“ i sadašnji zapovjednik Interventne jedinice Dražen Peković na svečanosti u sjedištu ove postrojbe u Malom Erjavcu. Uz specijalce, proslavi su nazočili izaslanik ministra unutarnjih poslova i zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, savjetnik ministra Josip Mihaljević, zapovjednik Intervente policije Josip Turkalj, zapovjednik Specijalne policije Zdravko Janić, predstavnici Hrvatske vojske, gradova Karlovca, Slunja, Ogulina i Duge Rese , karlovačke Županije te Udruga proisteklih iz domovinskog rata.

erjavec_2

Tijekom domovinskog rata kroz postrojbu specijalne jedinice policije prošlo je tisuću pripadnika, sedam je poginulo, pedesetak je bilo ranjeno a 12 zatočeno, podsjetio je sadašnji zapovjednik Dražen Perković govoreći o dijelu borbenog puta specijalaca.

Prvi oružani sukob bio je na “krvavi Uskrs” na Plitvicama gdje pogiba Josip Jović, a nastavilo se u Topuskom, Saborskom, Tržiću, Kamenici i drugim mjestima širom županije. Do pobjedonosne Oluje specijalci su prošli sva ratišta u Hrvatskoj, sve do Cavtata i Prevlake, a najviše su boravili na Velebitu.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Dražen Vitez naglasio je kako je hrabri i odvažni ratni put „Gromova“ gromko i neizbrisivo upisan u najvažnije datume povijesti hrvatske policije i oružanih snaga u cjelini.

erjavec_1

Slavljenike i njihove goste pozdravili su i načelnik Policijske uprave Karlovačke Josip Čelić i župan Ivan Vučić.

Na spomen obilježje sedmorici poginulih tijekom domovinskog rata položeni su vijenci i upaljene svijeće, a njima – Željku Brozoviću, Đoniju Poloviću, Zdravku Šebalju, Petru Belaviću, Ivanu Vukoviću, Juri Capanu i Adrijanu Goršiću uređena je spomen-soba. Specijalcima sa dvadesetogodišnjim stažom uručena su priznanja, a za sve je misu služio vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac.