KABA

Spomen na legendarnog topnika

NOVIGRAD/SPLIT – Navršava se 18 godina od pogibije pukovnika Ivana Čule, osnivača topništva pri karlovačkoj 110. brigadi ZNG/HV, a kanije i načelnika topništva u Četvrtoj gardijskoj brigadi. Na toj funkciji tragčno je stradao 9. ožujka 1993. godine obilazeći svoje suborce nedaleko od Novigrada.

Svake godine predstavnici Udruge stodesete brigade posjete mjesto stradavanja pukovnika Ivana Čule kod Novigrada i njegovo posljednje počivalište na splitskom gradskom groblju Lovrinac. Tako je bilo i ovoga vikenda – na mjestu pogibije predsjednik Udruge 110. brigade ZNG/HV Vladimir Benko i ratni zapovjednik stodesete brigadir Josip Tomačić na spomen-obilježje stavili su zapaljenu svijeću a na grob i vijenac. Na Lovrincu su se pripadnicima stodesete tradicionalno pridružili supruga pokojnog Ivana Čule Jasna i sin Ante, dok je njegova kćer Andreja bila spriječena doći.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/zilik/grob/*{/rokbox}

Jasna Čule uvijek je dirnuta pažnjom njezinih karlovčana, kako voli kazati, koji dolaze na grob njezinog supruga a ne zna zašto ne dolaze suborci iz Četvrte gardijske brigade.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grob_1.mp3}

Ivan Čule bio je veliki vojni znalac ali iznad svega veliki domoljub, ocjenjuje ga njegov ratni suborac brigadir Josip Tomačić. Počeo je u stodesetoj i prije nego smo imali mogućnosti uopće razmišljati o osnivanju topništva jer je bio jedan od osnivača druge bojne pri 110. brigadi, naglašava ratni zapovjednik te postrojbe brigadir Tomačić. A kad se došlo do prvih topničkih oruđa, zahvaljujući upravo Ivanu Čuli, već smo imali gotove posluge za njih:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grob_2.mp3}

Posebno je bilo značajan pad skladišta oružja bivše JNA u Skradniku kada su u ruke branitelja stigla i prva topnička oruđa. Sa prva tri topa u to vrijeme mogli smo po prvi puta ozbiljnije uzvratiti neprijatelju, prisjeća se Josip Tomačić.