Ekologija – neodvojivi dio planinarske prakse. U Trendu je razmišljati zeleno!

U trendu je eko-turizam i zeleni turizam. Nije?
Ako i nije – mi ćemo EKO-inicijativu napraviti trendom!
U našoj ruksak-temi kroz ovaj ovotjedni zeleno-osviješteni članak, želio bih objasniti što znači ekologija, a što znači zaštita čovjekovog okoliša… a uz to često puta ide i održivi razvoj. Često, u svakodnevnom životu pojam ekologija pogrešno koristimo misleći zapravo na zaštitu okoliša. Evo nekoliko pitanja na koje ću vam odgovoriti:

ŠTO JE EKOLOGIJA?
Ekologija je prirodna znanost koja proučava odnose među živim organizmima, kao i njihov utjecaj na okoliš u kojem obitavaju, i isto tako utjecaj okoliša na njih.

ekologija_1

ŠTO JE ZAŠTITA OKOLIŠA?
Zaštita okoliša je skup odgovarajućih aktivnosti i mjera kojim je cilj spriječavanje nastanka štete i onečiščavanje okoliša i smanjenje i otklanjanje štete nanesene okolišu, te povrat okoliša u stanje prije nastanka štete.

zastita_okolisa

ŠTO JE ODRŽIVI RAZVOJ?
Jednostavno rečeno prirodna bogatstva ne bi smjeli trošiti brže nego li ih planet može nadomjestiti. Danas je bit življenja trka za zaradom koja u konačnici postaje sama sebi svrhom. Jer novac na kraju ne možemo ni pojesti ni popiti, bez obzira što nas uvjeravaju da treba proizvoditi brže i više.

odrzivi_razvoj

ŠTO JE EKO-TURIZAM? TKO JE ZELENI TURIST?
Eko-turisti su po definiciji ujedno i zeleni turisti, iako zeleni turist ne mora biti i eko-turist.
Eko-turizam se bazira na putovanju s minimalnim utjecajem na okoliš i primarni mu je cilj očuvanje flore i faune. Eko-turizam je već sad veoma važan segment odgovornog turizma i jedan od najbrže rastućih segmenata industrije putovanja. Međutim, i u toj grani turizma postoji profit, a profit često istisne originalne ciljeve nekog pokreta; svatko od nas mora preispitati sam sebe koliko su njegova putovanja ekološka i zelena.
 
Zeleni turisti uz očuvanje okoliša mogu imati za cilj humanitarni rad, kulturnu razmijenu, intelektualno obogaćivanje. Ponekad njihove aktivnosti i ne moraju biti nužno vezane uz očuvanje okoliša.

Zato vam predlažem da putujete zeleno, a zeleno najčešće putuju planinari koji vlastonožno obilaze planine i krajolike Lijepe naše pa i šire. Učlanite se u u neko planinarsko društvo – i uživajte u prvim lijepim sunčanim danima ove godine.

zeleni_turist
Kad smo već kod ovih tema, želio bih vas zamoliti da prilikom odlaska u prirodu ne berete cvijeće. Proljeće je i ima „puno” poljskog cvijeća. Nije baš tako. Uživajte u cvijetu i ostavite ga tamo gdje mu je mjesto. U prirodi. Ubrati cvijet znači ubiti cvijet.

…S ovom zelenom mišlju zaključujem našu današnju ekološki osviještenu temu. U Ruksak možete zaviriti već sljedećeg tjedna i vidjeti što sam vam u njemu pripremio. Ovu našu trend rubriku posvećenu planinarskim, gorskim, izletničkim i ostalim rekreacijsko-avanturističkim temama sa svježeg zraka kojeg nam svima nedostaje – svakoga tjedna čitajte na TREND [portalu]! Udahnite duboko i zavirite u Ruksak i na Trend Radiju, na 106,9 i 102,1 MHz možete nas slušati svakoga četvrtka u 14:00h.!

piše: Vitomir Murganić

Ostali članci: