high_tech_art_1n

Google TV

Google je u suradnji s Intelom i Sonyem stvorio Google TV koji korisnicima televizora donosi pristup internetu, a Googleu omogućuje širenje na novo, veliko tržište koje, gledajući globalno, ima više korisnika nego računalna i mobilna industrija zajedno.
Google TV baziran je na operativnom sustavu Android (trenutno verzija 2.1), a pokreće ga Intelov Atom čip. Zahvaljujući Androidu, na Google TV-u se mogu pokrenuti Android aplikacije namijenjene mobilnim uređajima. Kao tražilicu koristi Google Chrome te podržava Flash (10.1).

google_tv3
Za upravljanje, osim daljinskog upravljača, može se koristiti mobitel baziran na Android sustavu ili iPhone.
Sony je predstavio prvu u svijetu liniju HD televizora baziranih na Google TV-u. Linija se sastoji od 4 televizora dijagonala 61, 81, 101, 117cm. Televizori imaju mogućnost gledanja internet video sadržaja putem Qriocity servisa kao i putem tvornički instaliranih aplikacija kao što je Netflix ili YouTube, dok Dual View opcija omogućuje istovremeno gledanje TV-a i pretraživanje interneta.
Daljinski upravljač Za Sonyeve Google TV-e ima punu QWERTY tipkovnicu te površinu osjetljivu na dodir koja zamjenjuje miša. Svaki televizor dolazi sa 4 HDMI i USB priključka te ugrađenim Wi-Fijem.
Osim televizora Sony je predstavio i Blu-Ray čitač (NSZ-GT1) baziran na Google TV-u

 
Sony Internet TV

Novi BRAVIA modeli LCD televizora iz Sonya su sasvim prilagođeni internetskom dobu; preko njih se mogu pretraživati stranice za dijeljenje video materijala kao što je YouTube i DailyMotion, kao i iz drugih internetskih sadržaja preko Opera tražilice. Potrebe priključivanja na kompjuter nema jer svi BRAVIA televizori za 2011. imaju ugrađenu Wi-Fi bežičnu konekciju.

sony_bravia_2

Sa servisa Qriocity Video on Demand i Sonyevog Music Unlimited može se doći dio milijuna pjesama i filmova, klasika i novih holivudskih hitova.
Ako se televizorima dodaju kamere i mikrofoni, korisnik uz pomoć Sonyevog TV-a može obavljati besplatne audio i video razgovore preko Interneta, odnosno Skypea.
Od ostalih zanimljivih funkcija za istaknuti je mogućnost direktnog snimanja na Har disk preko USB-a. TV se preko Electronic Programme Guide funkcije programira i automatski snima željene programe. Dodane su i besplatne iPhone i Android aplikacije, tako da se smartfoni mogu pretvoriti u daljinski upravljač.
Iz Sonya tvrde kako novi BRAVIA modeli imaju čišću i sjajniju Full HD 3D sliku s minimumom zamućenja. Sony aktivne 3D naočale sad imaju baterije na punjenje i lakše su od starih modela.

sony

Serija za 2011. godinu sadrži i modele s Full HD 2D slikom. Neki od modela (HX920) imaju inovativno Intelligent Peak LED osvjetljenje s uvjerljivim prikazom crnog i pomiču granicu u prikazivanju razina bijelog.
Nova Motionflow tehnologija spaja napredno LED pozadinsko osvjetljenje s High Frame Rate panelima za poboljšavanje prikaza detalja i stvaranja glađih scena u pokretu. Ugrađena je i novi X-Reality procesor slike za kristalniji prikaz detalja, čak i kod materijala standardne rezolucije. X-Reality PRO diže stvari na još višu razinu; ovaj dual-chip procesor slike postiže čak i to da video zapisi niske rezolucije s interneta počinju izgledati skoro kao HD rezolucija.
Serija Sony BRAVIA televizora sadrži sveukupno deset modela (HX920, HX820, HX720, NX720, EX720, EX521, EX421, EX320, CX520, CX32D), no njihove cijene i datum izlaska na tržište još nisu objavljeni.

uređuje: Krešimir Smokrović

Ostali članci: