narcise

KARLOVAC – Već više godina u Hrvatskoj se pod motom „Cvjetom narcisa protiv raka dojke” obilježava Dan narcisa koji je posvećen oboljelima od raka dojke. Glavni organizator je Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, a suorganizatori su Hrvatsko senološko društvo, Hrvatsko onkološko društvo i Hrvatska liga protiv raka. Dan narcisa se organizira i dugi niz godina u Karlovcu, a posljednje tri godine i u Dugoj Resi. Po prvi put ove godine ovaj dan bit će obilježen i u Ogulinu, Ozlju, Slunju i Vojniću, i to sutra, u subotu 26. ožujka.

Organizator akcije je Udruga žena liječenih od bolesti dojke Europa Donna „Agata” Karlovac, a u organizaciju su uključeni i Domovi zdravlja u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu, Ozlju, Slunju i Vojniću.

Cilj akcije je dati podršku oboljelim ženama, ali i podsjetiti sve na važost ranog otkrivanja bolesti i značaj preventivnih pregleda. Također se želi podržati i posebni cilj ovogodišnje akcije, a to je donošenje Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijalizirnaim centrima. Pokrovitelj akcije u svih pet gradova i općini Vojnić je Savjet za zdravlje Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji godišnje od raka dojke oboli oko 80 žena, a oko 30 ih svake godine umire od raka dojke. Slab odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke ukazuje na još uvijek nedovoljnu svjesnost žena o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.

Akcija obilježavanja Dana narcisa u Karlovačkoj županij bit će održana sutra od 9 do 13 sati. 

Štandovi će biti postavljeni u Karlovcu na Trgu Matije Gupca i na Trgu Josipa Broza kod Kauflanda, u Dugoj Resi na Trgu Svetog Jurja, u Ogulinu u ulici Ivana Gorana Kovačića 2 pored Golubice, u Ozlju na Trgu braće Radić ispred trgovine Mercator, u Slunju na Trgu Franje Tuđmana u gradskom parku te u Vojniću u Radničkoj 6 ispred trgovine Gold.