kolakovic_UNDP

KARLOVAC – Razvoj ruralnog područja Karlovca, podizanje razine infrastrukture, sprečavanje depopulacije i vraćanje radno aktivnog stanovništva na selo bit će glavni ciljevi buduće Strategije razvoja ruralnog područja Grada Karlovca, dokumenta vrijednog 100.000 kuna, čiju će izradu zajednički financirati Grad Karlovac i Program Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP u Hrvatskoj. Sporazum kojime je ugovorena suradnja na izradi tog dokumenta jutros su potpisale karlovačka dogradonačelnica Marina Kolaković i stalna predstavnica UNDP u Hrvatskoj Luisa Vinton.

Govoreći o razlozima zbog kojih je odlučeno da se uz Strategiju razvoja Grada Karlovca paralelno krene u izradu još jednog dokumenta koji će se baviti iskuljučivo razvojem ruralnog dijela Karlovca, dogradonačelnica je objasnila da je razlog tome činjenica da ruralni prostor zauzima gotovo 90 posto ukupne površine grada, a na njemu živi svega 17 posto stanovništva.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/strategija_1.mp3}

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je ugovorena izrada Strategije razvoja ruralnog područja Grada Karlovca također je skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, čime bi nam trebala postati dostupna sredstva kojima EU potiče razvoj ruralnog područja i ujednačavanje razvijenosti europskih regija.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/strategija_2.mp3}

Izrada Strategije razvoja ruralnog područja Karlovca samo je dio novog UNDP-ovog projeka „Potpora slabije razvijenim područjima u Hrvatskoj radi pripreme za zajedničku poljoprivrednu politiku EU”. Projekt se, osim u Karlovačkoj, provodi u Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a financira ga Vlada Kraljevine Nizozemske s ukupno 500.000 tisuća eura.