dijete

KARLOVAC – Svjetski dan svjesnosti o autizmu ovog petka će prvi puta biti obilježen u Karlovcu. Ovim danom, koji se u svijetu obilježava 2. travnja, Ujedinjeni narodi žele pridonijeti boljem razumijevanju ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života.

Riječ je o poremećaju u ponašanju nepoznatog uzroka. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu poziv je na akciju da se autističnoj djeci i osobama omogući potpun i smislen život. U Hrvatskoj je registrirano 8.000 oboljelih od autizma, no pretpostavlja se da ih je mnogo više.

autizam

Obilježavanje ovog datuma u Karlovcu organizira Udruga za djecu s poteškoćama u razvoju Zvončić, koja će u petak ispred Gradskog kazališta Zorin dom postaviti štand na kojem će dijeliti prigodne darove koji su izrađeni u radionicama djece s posebnim potrebama. Tom prigodom će karlovački gradonačelnik i jedne dijete s autizmom simbolično pustiti tisuću balona s natpisom Autizam 8.000.