KABA

Replike kipova svetaca vraćene crkvi

MAHIČNO – Nakon nešto više od godine dana replike kipova dvaju svetaca – Svetog Ladislava i Svetog Stjepana – vraćene su na svoja mjesta u niše na pročelju crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Mahičnu. Originali kipova, a oni su načinjeni od drveta, i dalje su kod restauratora jer su crvi i vlaga gotovo u potpunosti uništili ova umjetnička djela.

Odlijevke kipova dvaju svetaca napravila je zagrebačka restauratorska tvrtka „Atika”, a originali će i dalje biti kod restauratora. To je za Trend radio potvrdio velečasni Nikola Sanjković župnik u Mahičnu.

– Kipovi svetih Ladislava i Stjepana godinama su bili izloženi vremenskim neprilikama jer su se nalazili u nišama na pročelju crkve, a potom su se čuvali na tavanu župne crkve gdje su dodatno stradali. Ukazala se potreba za njihovom obnovom, odnosno izradom replika od posebnog materijala otpornog na vlagu. Stoga smo prošle godine 9. ožujka predali kipove ovlaštenoj tvrtki za restauraciju umjetnina „Atika” koja je načinila replike. Danas su replike stigle i postavljene su u niše crkve, kaže velečasni Nikola Sanjković.

Restauracija je stajala više od 91 tisuću kuna a 60 tisuća dalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Na tome ali i dodatnih 20 tisuća kuna koje je za ovu godinu osiguralo Ministarstvo kulture, župljani na čelu sa župnikom Sanjkovićem zahvaljuju. No i dalje ostaje najveći problem svih u Mahičnu, a to je sanacija krovišta crkve. Kako je Trend Radio o tome prvi izvijestio još u travnju prošle godine, zvona crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Mahičnu i dalje ne zvone. To je zasigurno i jedina crkva u Zagrebačkoj nadbiskupiji čija se crkvena zvona ne oglašavaju. Razlog za to je dotrajalost zvonika pa kada bi se sva tri crkvena zvona oglasila, srušio bi se toranj. Toga se, osim mještana, pribojava i župnik iz Mahična velečasni Nikola Sanjković. Prije nekoliko dana uputio je još jednom dopis Konzervatorskom odjelu pri Ministarstvu kulture u Karlovcu u kojemu uz ostalo navodi:

„Dolazim s molbom uime Rimokatoličke župe Pohoda B.D.Marije – Mahično. Jer Vaša je odgovornost a i moja kao župnika ove župe da brinemo o kulturnim dobrima našeg grada Karlovca, naše domovine Hrvatske. Poznato vam je stanje tornja naše župne crkve što smo vas već prije obavijestili a i sami ste bili na mjestu i vidjeli zatečeno stanje. Već treću godinu šute zvona na tornju naše crkve, a postoji opasnost, jer je toranj od drvene građe koja je dotrajala, da se uruši prigodom uključivanja zvona. Imamo i zabranu uključiti zvona od stručnjaka koji su pregledali cijelu konstrukciju tornja. Već dvije godine natječemo se za sredstva pri Ministarstvu kulture, Županiji Karlovačkoj, gradu Karlovcu. Od nekih institucija nismo dobili ništa. Ali s mrtve točke ipak smo krenuli. Prema preporuci Konzervatorskog odjela u Karlovcu napravili smo glavni projekt obnove tornja što je i odobren od istog. Sam program glavnog projekta platila je župa Pohoda B.D.Marije – Mahično. To su skromni darovi koje smo skupljali u ova teška vremena recesije. Vjernici žele da se obnovi toranj da zvona ponovo zazvone. Postoji već i bijes i revolt kod pojedinaca što se ništa ne poduzima. Najviše poteškoća je kada imamo mrtvog u župi a zvona ne zvone – tada je najveća ljutnja” stoji uz ostalo u dopisu velečasnog Nikole Sanjkovića.

svetac_1

svetac_2