ruksak-5

Ako i sami razmišljate da od svog zasluženog godišnjeg odmora dobijete što više, u nekoliko sljedećih članaka, uputiti ćemo vas u tajne „zelenog” turizma – što je sve potrebno znati, koje su sve vrste „zelenog” turizma i što zapravo sve ulazi u tu kategoriju.Gdje god drveće raste, ptice pjevaju, potoci žubore, životinje se glasaju, planine se dižu pod oblake, sve je to savršena scenografija za odmor u prirodi.

Planinarenje, foto safari, vožnja biciklom, vožnja brodicom niz rijeku, promatranje ptica … i još mnogo aktivnosti vezanih za boravak u prirodi. … Sve je to zeleni turizam. U ovom obliku, a naročito nama Karlovčanima, ovaj oblik turizma može biti poprilično jeftin i pristupačan. Uspon na obližnje brdo, primjerice Vinicu ili Martinšćak, ili vožnja Kupom i proučavanje riba i ptica močvarica. A sve to na nekoliko kilometara od centra grada.
Možete biti i skromni. Primjerice, prespavat ćete u šatoru, ili još uzbudljivije – bivakirat će te. Evo jednog novog pojma: bivak = vojnički, alpinistički itd. logor pod otvorenim nebom, tabor. Zamislite si ljetnu noć, punu mjesečine, a vi sjedite uz logorsku vatru, pijuckate neki napitak i pokušavate na zvjezdanom nebu otkriti Velkog i Malog medvjeda, zviježđe Oriona …Još ako smo u društvu srcu nekog ‘zanimljivog’…

sator-1
I naravno nemojmo zaboraviti na pitku vodu.

Na onu bocu vode iz naslova prošlotjednog članka. O tome nastavljamo i u ovom elektronskom broju…
Broj stanovnika na zemlji se u zadnjih 50 godina udvostručio, a time se višestruko povećala potreba za vodom za piće, za vodom za proizvodnju hrane i za druge potreba čovječanstva. Zalihe pitke vode na planetu ostale su ograničene, čak se i smanjuju uslijed kontinuiranog zagađenja.
Jedna petina čovječanstava nema priliku koristiti zdravstveno čistu vodu, a preko dvije milijarde ljudi nema osnovnih uvjete za higijenske potrebe.
Godišnje 15 milijuna ljudi, najčešće djece, umire zbog higijenski neispravne vode. Najteže je stanje u slabo razvijenim zemljama u Africi i Aziji.

sator-3

Zato razmislimo o našim načinima potrošnje pitke vode. Kreće se od pojedinca… Pa kad voda teče i teče i teče dok peremo zube – sjetimo se koliko njih bi dalo sve da imaju barem malo pitke vode. A s obzirom da broj stanovnika raste i raste i raste – vrlo brzo, trebali bismo svjesni da će već naši potomci za generaciju ili dvije voditi ratove za vodu., ako je uopće bude bilo dostatno i za koga! Naravno, jedino i isključivo ako MI nešto ne promijenimo!

uređuje: Vitomir Murganić