Osmaši i srednjoškolci upozoreni na štetnost opijanja

KARLOVAC – Mladi u Hrvatskoj sve ranije imaju prva iskustva s alkoholom, a prema posljednjim podacima to se događa već s 11 godina! Karlovac i Karlovačka županija u tome nisu iznimka, što su potvrdili rezultati ankete koju je tijekom prošlog mjeseca provela Policijska uprava karlovačka. Anketa, koja je bila anonimna, provedena je među učenicima osmih razreda u 16 osnovnih i 12 srednjih škola u Karlovačkoj županiji, a analizirani su odgovori 1.128 slučajno odabranih ispitanika. Što se tiče dostupnosti alkohola maloljetnicima, rezultati su porazni. Čak 90 posto ispitanih učenika odgovorilo je da redovito uspijeva u trgovinama kupiti alkoholno piće, premda je prodaja alkohola zabranjena mlađima od 18 godina. U 71 posto slučajeva trgovci nisu niti pitali za starost, a oni koji su i pitali, uglavnom to nisu provjeravali. Samo 10 posto anketiranih doživjelo je iskustvo da mu trgovac nije dozvolio kupnju alkoholnog pića, ispričao je Mario Sunarić iz PU karlovačke.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/alkohol_1.mp3}

 Rezultati ove ankete predstavljeni su danas u sklopu javne tribine koju su u povodu Dana borbe protiv alkoholizma zajednički organizirali PU karlovačka i Služba za prevenciju ovisnosti Karlovačke županije. Tribini su prisustvovali učenici osmih razreda iz osnovnih škola Grabrik i Dubovac te učenici karlovačke Gimnazije. Osim što su im predstavljeni zabrinjavajući rezultati ankete, prisutni učenici upozoreni su na posljedice konzumiranja alkoholnih pića, od zdravstvenih problema i problema u obitelji, preko vršnjačkog nasilja na ulicama i stradavanja u prometu, pa do vandalizma i njegovih ekonomskih posljedica koje na kraju snose porezni obveznici. Primjerice, u 2009. godini na saniranje posljedica vandalizma na karlovačkim ulicama i parkovima utrošeno je gotovo pola milijuna kuna.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/alkohol_2.mp3}

alkohol2 

Pedagoginja Željka Jančić iz Službe za prevenciju ovisnosti Karlovačke županije učenicima je održala predavanje „Priča koja se dugo toči”. Istaknula je problem društvene prihvaćenosti ispijanja alkohola u našem mentalitetu, što je, upozorava, potpuno pogrešan stav obzirom na probleme koje alkoholizam može donijeti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/alkohol_3.mp3}

Današnja javna tribina samo je dio većeg projekta „Zaštitimo mlade od alkohola” kojega provodi PU karlovačka, a čiji je cilj preventivno djelovanje na mlade, ali i represija prema kršiteljima zakona koji maloljetnicima prodaju alkoholna pića.