KABA

Oprez, pojavili se lažni popisivači!

KARLOVAC – Popis stanovništva neki su prepoznali kao idealnu priliku za prevaru naivnih građana. Bjelovarska policija već je zabilježila slučaj nepoznatog muškarca koji se predstavlja kao popisivač domaćinstva, pa i Policijska uprava karlovačka upozorava građane da budu oprezni i uvjere se jesu li osobe koje se predstavljaju kao popisivači uistinu ovlaštene za taj posao. Posebno se pozivaju na oprez starije osobe, koje su najčešće na udaru lažnih popisivača i češće su žrtve prevara jer lakše poklanjaju svoje povjerenje nepoznatim osobama.

Imedika

Policija upozorava na što trebate obratiti pažnju kod svog popisivača. Popis stanovništva provode popisivači koji su prošli obuku i položili test. Svaki od njih sa sobom ima službeno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status popisivača. Ovlaštenje treba imati pečat i biti potpisano od strane župana kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva odnosno Popisnog povjerenstva Karlovačke županije. Također, svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić bijele boje s crnom ručkom s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima.

Građani nisu dužni popisivača pustiti u stan, već su samo dužni dati točne podatke, što znači da im sve podatke mogu dati na stubištu, hodniku ili ispred kuće. No, iz policije također napominju da građani nemaju ovlasti legitimirati popisivače, već će se popisivači sami građanima predstaviti na opisani način. Građani su dužni na pitanja koja im postavljaju popisivači dati točne i potpune odgovore.

Nepravilnosti glede obavljanja popisa mogu se javiti na e-mail popis2011@dzs.hr. Ukoliko sumnjate da ste žrtva kaznenog djela obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192.

Ples