Što je to kopar i u kojem jelu ga pripremiti?

Kopar je mediteranska biljka koja podrijetlom dolazi iz jugoistočne Azije, ali se u kulturi uzgaja u južnim djelovima Europe. Kopar je jednogodišnja je biljka koja raste u visinu do 120 cm, tankih, cijevastih listova, na vrhu stabljike nalaze se sitni cvijetovi izrazito žute boje.

Mirodija/začin ugodnog mirisa koja se gaji i razmnožava sama po vrtovima.

Po okusu sličan je komoraču. Svježi ili osušeni listovi služe za aromatiziranje mliječnih jela, salata, ribljih i mesnih specijaliteta te umaka. Sjemenke kopra dodaju se likerima i marmeladama. Biljka ima fini, slatkasto aromatični, svjež i pomalo gorak okus s notama anisa i limuna. Sjemenke imaju sličan okus, poput kima, a ponekad mogu biti pomalo ljute. Kopar se kao začin koristi za variva od graha, salate od krumpira, krastavaca i rajčice, za krem juhe, kod priprema jela od ribe, a posebno kod pripreme pastrve. Dodaje se isto tako u pikantne umake.

Možemo ga koristiti cijele godine jer jako dobro podnosi smrzavanje.
Kopar se koristi kao prirodni konzervans, ako namjeravate napraviti domaće kisele krastavce za zimnicu, svakoj teglici dodajte lišće kopra ali isto tako i sušene sjemenke istoimene biljke.
Listovi kopra služe za: dodatak svježem siru, sirnim namazima, plodovima mora, jela od teletine, mahune, hladne juhe, omlete, ribe kao što su pastrva, losos, oslić.
Sjemenke kopra služe za: rižu, mesna variva, kuhano korijensko povrće.
Krenut ćemo s najjednostavnijim receptom…

JUHA OD KOPRA

 
Na malo maslaca (ili ulja) popržiti 2 žlice brašna i na to dodati sjeckani kopar, jedna će vezica biti dosta, i sve malo popržiti. Zatim dodati 1 l vode i 1 žlicu vegete. Kada zakuha dodati jedno jaje uz mješanje. Ova juha se jede s kruhom, a na sličan način se može napraviti i kao sos, ali onda bez jajeta i s manje vode. Kuhano jaje koje vidite na fotografiji je dekoracije radi, a i umjesto rezanaca – da juha nije ‘preprazna’.

 
Evo još jednog prijedloga…

 
BUČA S KOPROM

 
Trebaju nam sljedeći sastojci:

1 i 1/2 kg buče
3 dag luka
3 dl kiselog vrhnja
4 dag maslaca (može i masti)
2 dag brašna
3 dag kopra
1 mali češanj češnjaka
malo octa, sol

Što radite s navedenim sastojcima? Naribajte na ribež mladu buču, posolite je i ostavite 20 min stajati, a zatim je istisnite. U međuvremenu sitno iskosajte luk koji lagano popržite na masnoći. Dodajte iscijeđenu buču i sve zajedno promiješajte. Kuhajte dok buča ne omekša, a na kraju ulijte kiselo vrhnje pomiješano s brašnom, dodajte kopar i prema ukusu malo octa. U ovom slučaju možete koristiti i sjemenke kopra ili kupljeni kopar u granulama.

U nastavku evo kako uz pomoć ovog začina, naravno ako vam se svidi okus, možete napraviti prilog od krumpira na malo drugačiji način.

 

KRUMPIR S KOPROM

 
Kuhane krumpire ostavite u cijelom ako su manji, a ako su veći, izrežite ih na manje komade. U posudi zagrijte maslac, dodajte mu krumpir, sol i kopar, i posudu dobro protresite da se sve zajedno izmiješa. Krumpir je spreman. Ono što dodatno može napraviti ovaj prilog neobičnijim i ukusnijim je pet sastojka s kojim se kopar dobro sljubljuje – malo meda, malo iscijeđenog soka od naranče , malo ribanog svježeg krastavca, šaka kuhanih zelenih mahuna ili malo kefira.


Odaberite svaki put drugi dodatak i uživajte u drugačijem krumpiru.

PILETINA S KOPROM

 
Skuhajte piletinu i povrće u kipućoj, posoljenoj vodi. Nakon što se piletina skuha, izlijte jedan dio tekućine iz lonca (4 decilitra) u posebnu zdjelu. U tavi zagrijte malo maslaca i žlicu i pol brašna. Dodajte prije navedenu tekućinu i kuhajte dok se umak ne zgusne. U umak umiješajte žlicu soka od limuna, jedan žutanjak, 2 žlive vrhnja i nasjeckanog kopra. Prelijte napravljeni umak preko kuhane piletine i poslužite. 

I za kraj kombinacija s ribom:

OSLIĆ S KOPROM

 
75 dag zamrznutih fileta oslića
1 žutanjak
2 žlice brašna
4 žlice kiselog vrhnja
3 dl mlijeka
1 lovorov list
1 žlica limunovog soka
1 grančica kopra
1 grančica celerovog lista
ulje, vegeta, sol

 

Ribu narežite na komade dok je još zamrznuta. Zatim je stavite da se kuha u posoljenoj vodi s lovorovim listom, grančicom celerovog lista i žlicom limunovog soka. Istovremeno na ulju popržite brašno, dodajte nasjeckani kopar, zalijte mlijekom i na laganoj vatri kuhajte da se umak zgusne. Posolite i dodajte malo vegete.

U umak umiješajte kiselo vrhnje, žutanjak i malo limunovog soka. Kuhanu ribu ocijedite, stavite u prikladnu posudu i prelijte pripravljenim umakom od kopra. Poslužite uz rižu. 

Prije nego vam zaželim dobar tek, reći ću vam da je kopar uistinu jeftin. Na tržnici ga možete dobiti po cijeni od 3 do 5 kuna za grančicu, a oko 10 kn dođe 25 dkg pakovanje u zrnu ili granulama. Ipak vam nije prisjelo? Ajde, barem nešto da nije izvan kupovnih mogućnosti! Uživajte u kuhanju, serviranju, konzumiranju, odmaranju nakon. I to sve uz uvijek uključen Trend Radio. A ova internetska stranica vam je ionako homepage, i s TREND rubrikom u čijem naslovu vam želimo dobar tek na francuskom – pomaže u idejama što fino i zdravo skuhati. Do sljedećeg čitanja!

Ostali recepti!