Sjećanje na P. Zrinskog i F.K. Frankopana

KARLOVAC – Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ u organizaciji Zmajskog stola u Karlovcu, obilježit će u ponedjeljak, 25. travnja 340. godišnjicu smaknuća hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkome Novigradu. Na mjesto njihove pogibije organizirano će poći stotinjak njihovih poštovatelja.
 

Karlovčanin Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca pojasnio je značaj velikana Zrinskog i Frankopana koji su bili pogubljeni radi borbe za političko osamostaljenje Hrvatske, no bečki je dvor tu njihovu borbu nazvao urotom.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/urota_1.mp3}

Na Zrinske i Frankopane posebice mogu biti ponosni građani Ozlja. Zvonimir Gerber naglašava kako se može kazati da je Ozalj jedno vrijeme bio i glavni hrvatski grad.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/urota_2.mp3}

Tom najdostojanstvenijem okupljanju hrvata u Austriji uz poklonike zrinsko-frankopanskog kulta iz Hrvatske, ove će se godine pridružiti i predstavnici Hrvatskog Panonskog instituta iz Gradišća, Hrvatskog Povijesnog instituta iz Beča, zatim članovi KUD-a „Frankopan“ iz Bosiljeva, učenici iz Karlovca, Ozlja i Netretića, počast će dati Karlovačka građanska garda te Zrinska garda iz Čakovca a očekuje se i dolazak predstavnika hrvatskog veleposlanstva u Austriji. Svi oni bit će na komemoraciji Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu na grobnom mjestu te na mjestu smaknuća dvojice velikana. Na sramotnu ploču na kojoj piše „ slijepac vodio slijepca i oba padoše u ovu jamu“  položit će se vijenac i zapaljenje svijeće.