KABA

Vjernici danas poste i prisjećaju se Isusove smrti na križu

KARLOVAC – Vjernici danas obilježavaju Veliki petak, spomendan Isusove smrti na križu. Veliki petak obilježava se posljednji petak prije Uskrsa, a zajedno s Velikim četvrtkom, Velikom subotom i Uskrsom, čini Vazneno trodnevlje.

Na današnji datum vjernici se prisjećaju Isusova pribijanja, razapinjanja i smrti na križu. Danas nema svete mise na klasičan način. Spomen u crkvi sastoji se od tri dijela. Prvi je Služba riječi o Isusovoj muci evanđelista Ivana. Drugi dio je klanjanje križu i pjevanje tužaljki, a treći pričest.

Moleći se, vjernici danas, više nego na bilo koji drugi dan u godini, razmišljaju o tome kako je čovječanstvo ubojstvom Sina Božjega ubilo samo sebe, svoga Stvoritelja i vladara neba i zemlje. Prema katoličkom učenju, današnji je dan pokazao koliki je mrak ljudskog stvorenja u njegovoj duši i kolika može biti opakost ljudskih djela.

Kako bi se simbolizirala Isusova muka i smrt, kod katolika je na Veliki petak obavezan post, za sve odobe od 18 do 60 godina. Meso se ne jede, a u danu je dopušten samo jedan obrok.