KABA

Karlovac domaćin gradovima i općinama prijateljima djece

KARLOVAC – Grad Karlovac bit će u petak, 13. svibnja domaćin 5. Susreta gradova i općina prijatelja djece pod geslom „Volim i poštujem sebe, poštujem druge“ a u okviru teme „Rana prevencija ovisnosti“.

Tim povodom grad u suradnji s ustanovom Dječji vrtić Karlovac te školama, udrugama i drugim ustanovama priređuje više aktivnosti koje otpočinju u ponedjeljak, 9. svibnja. Najavila ih je pročelnica Gradskog odjela za društvene djelatnosti Andreja Navijalić. Radi se o za ponedjeljak naznačenom „Danu radionica“, u utorak će biti „Dan kulture“, u srijedu „Dan sporta“ dok će u četvrtak u Zamršju biti obilježeno osnivanje Društva Naša djeca. Naime, prije 60 godina u tom naselju osnovano je prvo Društvo te vrste na području bivše Jugoslavije. Ipak središnji događaj je 5. Susret gradova prijatelja djece za koji je do sada prijavljeno dvadesetak gradova sudionika. A Udruga roditelja „Korak po korak“  organizira radionicu o temi „Prevencija seksualnog nasilja nad djecom“. Održat će se u utorak, 10. svibnja od 9 sati u Gradskoj knjižnici, najavljuje Andreja Navaijalić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/navijalic_1.mp3}

Jedan od inicijatora svih događanja je i prof. dr. Josip Grgurić iz Saveza društava Naša djeca koji je podsjetio na odluku Ujedinjenih naroda o pravima djece koju je i Hrvatska ratificirala. No, ona se mora provoditi uz angažiranje lokalne zajednice jer se u njoj provode dječja prava, konstatirao je Grgurić.

Karlovac je počasnu titulu Grada prijatelja djece dobio 2007. godine a do danas je u ostvarivanje projekata iz programa Gradovi i općine prijatelji djece uložio više od 880 tisuća kuna. Ove godine iz proračuna je za te namjene planirano 120 tisuća kuna.

Gradonačelnik Damir Jelić pozvao je karlovčane da sljedećeg tjedna sudjeluju u najavljenim programima u okviru Susreta gradova i općina prijatelja djece.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jelic_djeca_1.mp3}

Gradonačelnik je istodobno pozvao i na aktivno uključivanje u okrugli stol o općoj prevenciji koji će biti u Velikoj vijećnici grada u petak, 13. svibnja.

Ples