KABA

HVZ obilježila 135 godina

KARLOVAC – Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nazočila je u Karlovcu svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice održanoj u prigodi 135 godina postojanja i 4. svibnja, zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana. Tom prigodom, predsjednik HVZ Ante Sanader predao je premijerki Spomenicu.

vatra_3

Obraćajući se vatrogascima premijerka je pohvalila junaštva mnogih gasitelja iz Domovinskog rata čija imena i ne znamo, a spomenula se i tragično stradalih gasitelja na Kornatskim otocima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kosor_vatrogasci_1.mp3}

Posljednjih mjeseci dosta je polemike bilo glede vatrogasnog broja, nekada 93, a danas, sukladno europskim standardima, broja 193. Gasitelji su se naime pribojavali kako će on nestati zbog službe 112. To se ipak neće dogoditi, a opstanak broja 193 podržala je i premijerka te zaradila pljesak. Ujedno, najavila je kako će Vlada s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom produžiti Ugovor o korištenju, za potrebe vatrogasnog podmlatka, kampa u Fažani kod Pule:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kosor_vatrogasci_2.mp3}

O bogatoj povijesti hrvatskog vatrogastva govorio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Oko 250 sudionika današnje svečanosti u karlovačkom Zorin Domu pozdravili su gradonačelnik Damir Jelić i župan Ivan Vučić. Na kraju svečanosti dodjeljena su priznanja i plakete zaslužnim pojedincima za rad u vatrogastvu.

Među brojnim uzvanicima na svečanosti je bio i Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova. Dao je izjavu vezanu uz jutrošnje uhićenje više carinika i policajaca:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/karamarko_1.mp3}

Dodajmo na kraju da će u subotu, 7. svibnja Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac obilježiti 140 godina postojanja, a tom prigodom bit će priređena i smotra puhaćih orkestara vatrogasnih društava iz cijele Hrvatske.

vatra_2

Ples