KABA

Neka nam obitelj bude na prvom mjestu!

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja svake godine.

Proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 1994. godine, pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Tog dana se prisjećamo da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima i vjerovanjima.

U današnje vrijeme, gdje obitelj vrlo često nema ni vremena ni uvjeta da se razvija u zajedništvu i toleranciji, jako je važno osvjestiti koliko je obitelj važna, koliko su nam važni naši roditelji, braća, sestre, djeca, bake, djedovi i ostali članovi naših obitelji. Svi su oni trebali bi biti važan dio svakoga od nas, budući da svi, netko više, netko manje, doprinose razvoju osobnosti pojedinca. To znači da što kvalitetniju, tolerantniju i povezaniju obitelj imamo – veće su šanse da ćemo uspjeti odgojiti i kvalitenije, tolerantnije i povezanije društvo u cjelini. Želi se naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva kao što su zajedništvo, tolerancija, demokracija, svjetski mir, počinju izgrađivati u obitelji.

Ciljevi Međunarodnog dana obitelji idu upravo u tome smjeru – ako pojedinac i društvo ne drže do obitelji, zbog toga će naposlijetku patiti cijela zajednica. Proslavom Dana obitelji želi se zato potaknuti djelovanje svih nadležnih subjekata u korist obitelji, pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicija i običaja, te pokazati solidarnost u potrazi rješenja za boljim standardima i kvaliteti života obitelji. Obitelj bi trebala biti zajednica u kojoj su članovi vezani ljubavlju; oni bi trebali jedni drugima pomagati da ispune sve svoje fizičke i emocionalne potrebe.

Naravno, ni jedna obitelj nije savršena, ali obitelj koja se drži zajedno može pomoći svakom svojem članu da se osjeti ispunjenim, boljim, zadovoljnijim i sretnijim. Pritom uvijek, naravno, treba krenuti od sebe – svatko od nas može dati svoj doprinos svojim vlastitim postupcima!

Također, treba biti svjestan toga da se slika obitelji pod utjecajem društvenih promjena znatno izmijenila te da su sve češće proširene obitelji koje su nekada bile iznimka. Stoga se na Dan obitelji želi poslati poruka svima da usprkos tome pokušaju očuvati toplinu, zajedništvo, ljubav među svim članovima svoje obitelji. Obitelj je temelj iz kojeg kao djeca idemo u svijet i u koji bi se trebali uvijek radosni vraćati. Zato je upravo Međunarodni dan obitelji vrijeme da slavimo zajedništvo sa svim našim bliskim i dragim i da se prisjetimo rečenice koju svi tako rado upotrebljavamo „Obitelj je uvijek na prvom mjestu”.

Ostali članci!

 


Ples