zamrsje_1

REČICA / ZAMRŠJE – U Zamršju nedaleko od Rečice prigodnom svečanosti obilježno je 60 godina od postanka Društva Naša djeca, prvog takve vrste na području bivše Jugoslavije. Skupu u prostoru Centra za mlade Zamršje uz predstavnike Županije i grada Karlovca te osnovnih škola i učenika nazočio je i Emil Paravina, tajnik Saveza Društava Naša djeca Hrvatske. On je i jedan od inicijatora osnivanja prvog društva te vrste od prije 60 godina.

U Centru za mlade u Zamršju tom je prigodom postavljena izložba fotografija i preslika novinskih članaka koji kazuju o Društvu Naša djeca. A početaka njegova osnivanja prisjetio se i današnji tajnik Saveza, Emil Paravina. Okupljenima je kazao kako se ideja o nastanku rodila upravo u Karlovcu i to na jednom skupu u Zorin domu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/paravina_1.mp3}

Ideju su prvi prihvatili upravo u Zamršju, kazao je Emil Paravina i pojasnio kako su se prvi entuzijasti zalagali da vrtići ili kako su se nakada zvali Dječji kutići, budu dio sustava odgoja i obrazovanja.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/paravina_2.mp3}

Prije 60 godina nije bilo stručnog osoblja za rad sa najmlađima, pa su volontirali oni koji su imali talenta i volje, kaže Emil Paravina.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/paravina_3.mp3}

Svečanosti, a one su vezane uz Dječji tjedan koji traje, nastavljene su u Rečici. Tu su otvorene učeničke radionice o vatrogastvu, folkloru, sviranju tamburice, izradi keramike, ekologiji i sportu. U programu su sudjelovali učenici Osnovne škole Rečica i najmlađi članovi tamošnjeg KUD-a.

zamrsje_2zamrsje_3