zupanija_zdravstvo_1

KARLOVAC – Porast broja oboljelih od karcinoma dojke i slab odaziv žena na besplatne preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke razlozi su zbog kojih su upravo bolesti dojke odabrane za glavnu temu ovogodišnjih, 33. po redu, Svibanjskih zdravstvenih dana. Stručni skup u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Karlovac, i pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, Grada Karlovca i Opće bolnice Karlovac, bit će održan u subotu, 21. svibnja. Domaćin skupa na kojemu će stručna predavanja održati liječnici iz Karlovačke županije i Zagreba bit će Gradsko kazalište „Zorin dom”.

Predsjednica karlovačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora i liječnica u karlovačkoj bolnici, dr. Tatjana Bujas, otkrila je da će osim liječnika i ostalog medicinskog osoblja predavanja moći slušati svi građani koje interesira ova tematika, a ispričala je i zbog čega se daleke 1976. godine po prvi puta krenulo s organiziranjem ove stručne manifestacije.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zdravlje_1.mp3}

Osim na stručnim predavanjima koja počinju od 9.15 sati u „Zorin domu”, više o bolestima dojke građani će moći doznati i ispred kazališta, gdje će se u isto vrijeme provoditi akcija „Udruženi u borbi protiv raka u Karlovačkoj županiji”, koja je ove godine također posvećena raku dojke. Glavni organizator ove akcije je Savjet za zdravlje Karlovačke županije, a tema je odabrana budući da su upravo karcinomi jedan od prioritetnih javno-zdravstvenih problema u našoj županiji. Građani će u subotu od 9 do 14 sati imati priliku doznati sve o zdravim životnim navikama, ranom otkrivanju bolesti, dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji, udrugama koje okupljanju žene oboljele od raka dojke i proizvodima i pomagalima vezanima uz tu bolest, ispričala je županijska pročelnica za zdravstvo Višnja Jović.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zdravlje_2.mp3}

U slučaju lošeg vremena akcija će, kao i 33. Svibanjski zdravstveni dani, umjesto ispred „Zorin doma” biti održana u zgradi kazališta.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dani_zdravstva/*{/rokbox}