KABA

Dan zdravih gradova

Na današnji dan u našoj zemlji se obilježava Dan zdravih gradova. Ovaj dan u Hrvatskoj se počeo obilježavati 20. svibnja 2003. godine, a povodom (tada) 15. godišnjice djelovanja pokreta “Zdravi grad”, koji kroz razne aktivnosti i uz djelovanje brojnih nevladinih udruga promiče zdrav život hrvatskih građana.

Ideja promicanja zdravoga grada rođena je u Zagrebu, pa je time glavni grad Hrvatske bio među prvim gradovima Europe koji je prepoznao vrijednost javnog zdravstva.

Danas se Dan zdravih gradova obilježava u svim županijama Republike Hrvatske i na taj dan se nastoji također povezivati gradove u cilju projekta Hrvatske mreže zdravih gradova u cilju očuvanja zdravlja gradova, a ujedno i promicanje zdravog života i kulturološkog i gospodarskog dijaloga.

Na taj način želi se premostiti razlike između gradova koji su u mreži i ostalih kroz brže i učinkovitije iskorištavanje resursa, a također otvorenost ostalih institucija prema građanskim inicijativama, što bi doprinjelo efikasnosti svih gradskih uprava.

Projekt Zdravi gradovi jedan je od najjačih projekata za poboljšanje i zdravljezdravlje šireg stanovništva nakon djelovanja Andrije Štampara, utemeljitelja hrvatskog javnog zdravstva, a temeljenom na konceptu «snazi ljudske veze» u svakom pogledu.

Karlovačka je županija jedan od najmlađih članova Hrvatske mreže zdravih gradova. Odlukom Županijskog poglavarstva, na sjednici održanoj 19. lipnja 2008. godine, Karlovačka se županija uključila u projekt Zdravih županija Hrvatske mreže zdravih gradova. Osnovano je Županijsko povjerenstvo za zdravlje, a uskoro se krenulo i u istraživanje zdravstvenih potreba stanovništva kako bi se odredili prioriteti rada projekta Karlovačka – zdrava županija.

Javnozdravstveni prioriteti Karlovačke županije odabrani su participativno: a) kroz istraživanje potreba stanovnika između ostalog i anketom (u kojoj su sudjelovali primatelji i davatelji zdravstvenih usluga sa područja županije) te b) konsenzus konferencijom koju je organizirao županijski tim za zdravlje.

Imedika

Prioriteti su: prerano i prekomjerno pijenje kod mladih, povećan pobol i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti radno aktivnog stanovništva, karcinomi, briga i skrb za starije osobe te zdravstvena preventiva.

Grad Karlovac je 1998. godine pristupio Hrvatskoj mreži zdravih gradova. Karlovac je u Mreži zdravih gradova prepoznat kao grad koji veliku pozornost pridaje očuvanju prirode, unapređenju čovjekova okoliša, razvoju ekološke svijesti svojih građana i poticanju građana na rekreativne aktivnosti u prirodi.

Tako se u Karlovcu provodi projekt “U gradu bez mog automobila” u okviru Europskog tjedna kretanja, “Eko-stvaralaštvo”, uređena je poučna staza Kozjača, a financirani su i mnogobrojni drugi projekti, kao što su čišćenje šuma, borba protiv ambrozije, pokretanje Globe projekta i drugi.

Europski tjedan kretanja pokrenut je 2002. godine u sklopu kampanje “U gradu bez mog automobila”.

Projekt “U gradu bez mojeg automobila” prvi put održan je u Francuskoj 1998. godine, a slijedeće godine proširio se Europom promovirajući pješačenje i vožnju biciklom.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potpisalo je Povelju o obilježavanju “Europskog dana bez automobila” 2001. godine, a Grad Karlovac uključio se kao jedan od prvih hrvatskih gradova u obilježavanje akcije još 22. rujna 2000. godine. Od tada svake se godine ovaj dan tradicionalno obilježava biciklijadom i zatvaranjem određenog dijela grada za promet.

S obilježavanjem Dana zdravih gradova poklopili su se i Svibanjski zdravstveni dani, koji će sutra biti održani u Karlovcu. Porast broja oboljelih od karcinoma dojke i slab odaziv žena na besplatne preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke razlozi su zbog kojih su upravo bolesti dojke odabrane za glavnu temu ovogodišnjih, 33. po redu, Svibanjskih zdravstvenih dana. Stručni skup u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Karlovac, i pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, Grada Karlovca i Opće bolnice Karlovac, bit će održan sutra u Zorin domu. Više o bolestima dojke građani će moći doznati i ispred kazališta, gdje će se u isto vrijeme provoditi akcija „Udruženi u borbi protiv raka u Karlovačkoj županiji”, koja je ove godine također posvećena raku dojke.

Ostali članci!

Ples