KABA

Stanari: “Ne želimo naplatu parkinga, ovo je naše dvorište!”

KARLOVAC – „Ne želimo naplatu parkinga u vlastitoj ulici, ovo nije mjesto za prvu parkirnu zonu već prostor kojeg stanari zovu svojim dvorištem!” Poručili su to članovi Inicijative građana stanara Domobranske, Smičiklasove i Radićeve ulice, koji već gotovo godinu dana bezuspješno vode borbu za ukidanje, kako kažu, bezobrazno uvedene naplate parkinga ispred svojih zgrada.

Problemi stanara ovog kvarta počeli su krajem 2009. godine kada je gradski vijećnik Vladimir Benko pokrenuo “inicijativu za rješavanje problema parkiranja osobnih vozila stanara” u ove tri ulice. Stanari Domobranske ulice br. 25 i 27 tada su svojim potpisima, kojih je prikupljeno 14, dali podršku takvoj inicijativi, no ističu da su im prilikom usmene prezentacije kao moguća rješenja problema bile spominjane isključivo parkirne barijere kao što su stupić ili rampa, numeracija parking mjesta i postavljanje tabli s natpisom „Samo za stanare”, dok o naplati nije bilo nikakvog govora. Zbog toga smatraju da su izmanipulirani i da su njihovi potpisi zloupotrebljeni. Ogorčeni su što ih nitko nije prethodno obavijestio o uvođenju parkirne zone niti je od njih za to tražena suglasnost, objasnio je predsjednik Inicijative građana Aleksandar Novaković, a također nisu zadovoljni rješenjem kojim im je omogućena kupnja povlaštene parkirne karte po cijeni od 480 kuna godišnje, budući da im ta karta ionako ne garantira slobodno parkirno mjesto.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/domobranska_1.mp3}

Imedika

Nakon uvođenja naplate, Inicijativa građana pokrenula je potpisivanje peticije za njeno ukidanje. Od stanara Domobranske ulice prikupljeno je 59 potpisa, koji su zajedno sa zahtjevom za hitno ukidanje naplate parkinga predani gradskoj upravi, no bez uspjeha. Iz Grada im je, naime, stigao odgovor da njihovi argumenti nisu dovoljno jaki da bi njihovom zahtjevu bilo udovoljeno te da je potrebno provesti anketu u cijelom kvartu. Stoga je Inicijativa građana naknadno provela anketu među stanarima Domobranske, Radićeve i Smičiklasove ulice. Glasovalo je čak 63 posto stanara, a od njih ukupno 150, čak 149 ih se izjasnilo protiv uvođenja naplate parkinga. Rezultati ankete vrlo jasno pokazuju protivljenje stanara uvedenoj parkirnoj zoni s naplatom, smatra Novaković.
  

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/domobranska_2.mp3}

No, nakon što su rezultate ankete poslali gradu, odgovor koji su dobili opet je bio porazan. U odgovoru koji je potpisao savjetnik za promet u gradskoj upravi Miloš Đanković, naime, stoji da „Grad može uvesti naplatu na svim parkiralištima koja su u gradskom vlasništvu”, što stanari smatraju bahatim, ignorantskim i apsurdnim.
  

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/domobranska_3.mp3}

Građanska inicijativa za ukidanje naplate parkinga ne želi uprijeti prstom ni u koga, pa niti u vijećnika Benka, iako je upravo on bio inicijator „rješavanja” problema parkiranja u Domobranskoj, Smičiklasovoj i dijelu Radićeve ulice. Kažu da još uvijek žele vjerovati da je riječ o nesporazumu koji može biti riješen mirnim putem, bez sudskog spora, no ako ne bude tako, spremni su svoje argumente ponuditi Državnom odvjetništvu, zaključuju članovi Inicijative.

domobranska_gradjani

Ples