KABA

Lektira za ove prve vruće dane

U rubrici „Lektira” svakoga tjedna predstavljamo Vam tri knjige. Birat ćemo knjige iz različitih područja književnosti; beletristike, publicistike, poezije, popularne psihologije, stručne literature, dječje književnosti, odnosno svega onoga što smatramo vrijednim preporuke i vrijednim toga da se nađe u vašim rukama. Za našu prvu „Lektiru” pripremili smo za vas nekoliko pravih književnih poslastica.

„ Djevojka iz dvadesetih” Sophie Kinsella

Novi roman jedne od najprodavanijih i najčitanijih britanskih autorica chic-lita, Sophie Kinselle, autorice serijala o šopingholičarki Becky Bloomwood, ponovo donosi isto što i njeni dosadašnji romani – puno smijeha, nepredvidivih situacija i zanimljivih dijaloga, sve to ovoga puta u priči o dvadeset-i-nešto-godišnjakinji Lari Linghton.
Laru upoznajemo u teškom životnom razdoblju; dečko ju je upravo ostavio bez riječi objašnjenja, tvrtka koju je pokrenula s prijateljicom sve je bliže bankrotu, a uz sve te nevolje nema se snage oduprijeti roditeljima koji je tjeraju na pogreb 105 godina stare pratetke koju nikada nije čak niti upoznala! No, upravo na tom pogrebu Larin život počinje se mijenjati. Ukazuje joj se duh pokojne pratetke Sadie, koja je moli da joj pomogne vratiti ogrlicu bez koje ne može pronaći spokoj na drugom svijetu. Lara se tome isprva odupire. No, kako joj se Sadie, umjesto u liku osušene starice, ukazuje kao djevojka u svojim najboljim, dvadestim godinama života, vrckasta, samouvjerena i ponosna „vršnjakinja” iz ere charlestona uskoro joj i protiv volje postaje sve bliža, pa će naposlijetku jedna drugoj pomoći u učenju važnih životnih lekcija.

Neklasični chic-lit roman, bez već bezbroj puta prežvakanih priča o krpicama, cipelama i frizurama, no jednako tako čitak, i unatoč nesvakidašnjoj temi, mnogo životniji i topliji od većine romana ovoga tipa. Volite li chic-lit, ili ste samo željni tople obiteljske priče ispričane na zabavan način, svakako preporučamo.

Jedini savjet: Čitajte isključivo dok ste sami, jer bi vas na javnim mjestima zbog nekontroliranih napadaja smijeha neki mogli početi čudno gledati…

 

„ Sniježnica i tajna lepeza ” Lisa See

Američka spisateljica i zaljubljenica u proučavanje kineske tradicije Lisa See autorica je povijesnog romana „Sniježnica i tajna lepeza”, a osim njega napisala je još dva romana na istu temu, „Zaljubljena Peonija” i „Djevojke iz Šangaja”.

Radnja „Sniježnice i tajne lepeze” smještena je u južnokinesku pokrajinu Hunan u 19. stoljeću, a autorica nam u njemu, kroz priču o prijateljstvu i životu dviju žena, Ljiljan i Sniježnice, govori o teškom položaju kineskih žena u tom razdoblju i strahotama koje su zbog tradicije i duboko ukorjenjenih običaja doživljavale od svojih najbližih.

Doznajemo više o surovom obredu povezivanja stopala, kojemu su djevojčice u Kini podvrgavane već u šestoj ili sedmoj godini života. Majke bi im u toj dobi lomile kosti u stopalima, a zatim ih povezivale zavojima kako stopala više ne bi rasla. Cilj obreda bio je da stopala budu što sićušnija, a ideal je bio postići dužinu od samo 7 centimetara. Što su stopala bila manja, djevojčica je imala veće šanse za udaju u obitelj boljeg društvenog statusa, čime je rastao ugled njene vlastite obitelji.

Žene u Kini u ovom povijesnom razdoblju čitav život provode u podređenom položaju, najprije u vlastitim obiteljima, a zatim u muževom domu, gdje padaju na još niži položaj ukoliko ne ispune očekivanja, odnosno ne rode muškog nasljednika. No, Lisa See u ovom nas romanu upoznaje i s ljepšim kineskim običajima; posebnim obrednim prijateljstvom s „laotong”, odnosno srodnom dušom, te komuniciranjem žena uz pomoć tisuću godina starog ženskog pisma, „nu shua”, kojime Ljiljan i njezina srodna duša Sniježnica na tajnoj lepezi upisuju najvažnije trenutke iz svojih života.

Intrigantan i tragičan, ovaj bestseler natjerat će vas na suze, a zanimljiv je i sa dokumentaristične strane, budući da je autorica donosi čitav niz povijesno utemeljenih crtica iz bogate kineske tradicije i kulture.

 

Vesna Parun „ Ja koja imam nevinije ruke “

„Ti koja imaš ruke nevinije od mojih
i koja si mudra kao bezbrižnost.
Ti koja umiješ s njegova čela čitati
bolje od mene njegovu samoću,
i koja otklanjaš spore sjenke
kolebanja s njegova lica
kao što proljetni vjetar otklanja
sjene oblaka koje plove nad brijegom…”

 
„Ti koja imaš nevinije ruke” zasigurno je jedna od najpoznatijih pjesama ne samo pokojne Vesne Parun, nego i čitave hrvatske književnosti. Upravo po ovoj pjesmi nazvana je i posljednja knjiga legendarne pjesnikinje, koja nas je zauvijek napustila krajem prošle godine, svega nekoliko mjeseci nakon što je objavila opsežno izdanje s izborom iz svih svojih ranije objanjenih djela, nazvano “Ja koja imam nevinije ruke”.

„Ja koja imam nevinije ruke: asinkroni odabir” knjiga je koju čini autoričin izbor vlastitih radova, obogaćen obilatim fusnotama, koje prate i pojašnjavaju nastanak pojedinih djela, upoznavajući tako čitatelje s cjelinom jedinstvenog opusa naše najveće poetese. Riječ je o svojevrsnom umjetničkom testamentu ove velike pjesnikinje, koja je u 88. godini života sama sastavila izbor iz 88 svojih objavljenih knjiga. Knjiga je polemična i obogaćena biografskim crticama koje prate izbor iz poezije, prvenstveno ljubavne, ali i autobiografske proze, epigrama, aforizama, basni, eseja, pa čak i kritika i prijevoda, ali i stihova za djecu.

Premda je Parun prvenstveno poznata kao pjesnikinja, ova knjiga nije odabir isključivo za zaljubljenike u poeziju. Uživate li također u britkim analizama hrvatske kulturne i političke scene, koje su nam u medijima dostupne „na kapaljku”, „Ja koja imam nevinije ruke” definitivno se mora naći upravo u vašim rukama.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/lektira1/*{/rokbox}

Ostali članci!