moneymoney

ZAGREB, KARLOVAC – Gradu Karlovcu hrvatska je Vlada odobrila suglasnost za pomoć u sufinanciranju otplate kredita Europske banke za obnovu i razvoj projekta “Program za vode i otpadne vode grada Karlovca” u iznosu od 53 milijuna kuna.

Karlovac je prvi u Hrvatskoj započeo s projektom vodnoga gospodarstva ukupne vrijednosti od 36 milijuna kuna koji se većim dijelom financira bespovratnim sredstvima Europske unije iz pretpristupnog fonda ISPA. Pretpristupni fond ISPA projekt sufinancira s 22,5 milijuna eura, a nacionalno sufinanciranje iznosi 13,5 milijuna eura, od čega 3,5 milijuna snosti Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a preostalih 10 milijuna eura Vodovod i kanalizacija Karlovac. U ovom prvom projektu lokalna zajednica sudjelovala je s više od 30% u sufinanciranju u odnosu na lokalne zajednice čiji su projekti poslije odobreni i koji se provode iz pretpristupnog fonda IPA.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić naglasio je da se ovom Odlukom V lade ispravilo neravnopravno opterećenje lokalne zajednice s područja Karlovca i ujednačilo učešće lokalnih zajednica u sufinanciranju projekata vodnoga gospodarstva. Na ovaj način se izravno pomoglo gradu Karlovcu jer je cilj Projekta zaštita i podizanje kvalitete voda na širem području grada i sigurna opskrba pitkom vodom svih građana, a u skladu sa standardima Europske unije.