lektira_3

 

Candace Bushnell „Peta avenija br. 1″

Od autorice zbirke kolumni „Seks i grad” iz koje su proizašli istoimena megapopularna serija i dva nastavka filma, stigla je i nova poslastica za sve koji vole priče o glamuru manhattanske elite.

„Peta avenija br. 1″ roman je o životima nekoliko sasvim različitih žena koje povezuje upravo ova prestižna adresa, otmjena stara zgrada u jednoj od najmodernijih zona Mahnatanna poznatoj kao „Zlatna obala”.

To su ostarjela, svim mastima premazana bogatašica Luisa Houghton, koju upoznajemo na samom početku romana i koja poživi svega nekoliko stranica, no do samog kraja njezin se lik provlači kao simbol moći kojoj teži svaka djevojka koja u potrazi za srećom stiže u New York. Upravo takva je i mlađahna ljepotica Lola Fabrikant, došljakinja iz Atlante, plitka i razmažena kćer roditelja malograđana, koji joj novcem kojega zapravo i nemaju pokušavaju kupiti ulaznicu u svijet bogatih i početni status za hvatanje bogatog muža u Gradu. Naravno da se kao pravi kandidat za takvoga Loli učini dvostuko stariji pisac Phillip Oakland, također stanar Pete avenije br. 1, no na njezinu nesreću, u zgradi živi i Phillipova tetka Enid Merle, trač-kolumnistica kojoj se nimalo ne sviđa nećakova kriza srednjih godina u obliku mlađahne praznoglave sponzoruše. Sa svima njima adresu dijele još i sredovječna glumica Shiffer Diamond, bivša pravnica Analissa Rice koja se radi suprugove karijere i života u New Yorku odrekla vlastitog života, kao i svojom sudbinom vječno nezadovoljna novinarka Mindy Grooch, kojoj su vlastite frustracije motiv za nezvano uplitanje u tuđe živote.

Zabavno i pitko štivo koje ćete progutati u nekoliko dana, pogotovo ako ste voljeli „Seks i grad” i ostale kasnije uspješnice popularne američke spisateljice.

Richard Yates, „Put oslobođenja”

„Put oslobođenja”, ili u originalu „Revolutionary Road”, adresa je na kojoj u naizgled savršenim životom živi mladi bračni par April i Fran Wheeler sa svoje dvoje djece. No, iza idile koju pruža slika idealne obiteljske kućice u cvijeću u američkoj provinciji 50-ih godina prošlog stoljeća skriva se mnogo toga; nezadovoljstvo jednoličnošću i previdivošću svakodnevnog života, dosadnim poslovima i istrošenim odnosima, ukratko, svime onime za što su nekada bili uvjereni da se baš njima nikad neće dogoditi.

Da li je uloga majke i domaćice uistinu najveće dostignuće April Wheeler, čiji je životni san nekada bio ostvariti glumačku karijeru? Da li je mediokritetski posao samo linija manjeg otpora ili stvarno maksimum životnog postignuća nekada duhovitog i obećavajućeg umjetnika Franka Wheelera? Da li se April i Frank stvarno vole ili samo životare životom kakav od njih očekuje malograđanska okolina? Može li njihove probleme riješiti bijeg od stvarnosti i avantura novog početka u dalekom Parizu, otkrijte u ovom romanu koji će vas svojom surovom realnošću navesti da dobro preispitate vlastite stavove, životne odluke, kao i razloge zbog kojih ste ih donijeli.

Roman Richarda Yatesa ugledao je svjetlo dana davne 1961. godine, a 2008. godine aktualizirala ga je ekranizacija Sama Mendesa, koja je 2009. godine bila nominirana za čak tri Oskara. Glavne uloge u istoimenoj drami zaigrali su Kate Winslet i Leonardo DiCaprio. Zapaženu ulogu imao je i karizmatični Michael Shannon, koji je svojom interpertacijom lokalnog redikula bez dlake na jeziku, koji jedini uspijeva prodrijedi kroz masku savršenog života Wheeleovih, zaradio nominaciju za najbolju mušku sporednu ulogu.

Zadie Smith, „O ljepoti”

Baš kao i prva dva romana britanske spisateljice Zadie Smith, kćeri rođenog Engleza i Jamajčanke koja se u London doselila 1969. godine, roman „O ljepoti” također tematizira multikulturalnost i rasne predrasude.

Autorica u ovom romanu portretira dvije posve različite, no obje posve disfunkcionalne obitelji. Radnja se događa s obje strane Atlantika, a bavi se problemima koji nastaju ispreplitanjem sudbina dviju uglednih crnih obitelji – Belseyevih i Kippsovih. Glavni protagonist je profesor Howard Belsey, Englez kojega upoznajemo u trenutku dok pokušava spasiti svoj 30-godišnji brak s Afroamerikankom Kiki i zadržati poštovanje svoje troje djece. Howard je ljevičar, ateist liberalnih nazora, povjesničar umjetnosti na koledžu u Wellingtonu, koji nikako ne uspijeva dovršiti svoju posljednju knjigu. Njegov intelektualni protivnik je konzervativni desničar Monty Kipps, produktivan i popularan autor, koji na Wellington dolazi u ulozi gostujućeg profesora. Osim fakulteta, za „spajanje” ovih dviju obitelji zaslužna su i njihova djeca – Zora Howard kao jedna od najbistrijih studentica i njezina suprotnost – razuzdana Victoria Kipps, na čije čari „padaju” gotovo svi muški članovi Zorine obitelji.

„O ljepoti” je još jedan roman Zadie Smith koji kroz priču o dvije obitelji različitih političkih i moralnih opredjeljenja i stavova otvara pitanja različitih društvenih slojeva, ponašanja, ambicija i šansi za uspjeh u društvu s propisanim pravilima i ulogama. Roman je u užem izboru za Bookerovu nagradu, nagrađen je „Commonwealth Writer’s” nagradom za najbolji roman 2006. godine te nagradom „Orange Prize”.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/lektira2/*{/rokbox}