KABA

KK „Željezničar“ obilježio 75 godina

KARLOVAC – Kuglački klub „Željezničar” obilježio je 75 godina postojanja i sportskog rada. Na prigodnoj svečanosti u nazočnosti predstavnika drugih karlovačkih kuglačkih klubova, na bogatu povijest podsjetio je predsjednik „Željezničara” Željko Vukelić.

Nakon što je minutom šutnje odana počast svima koji su bili vezani uz kuglanje ali više nisu živi, Željko Vukelić je podsjetio kako je službeni datum osnivanja kluba 30. lipnja. Sa svojih 75 godina on je ne samo najstariji aktivni kuglački klub Karlovačke županije nego i jedan s najdužom tradicijom u Hrvatskoj.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeljo_1.mp3}

Predsjednik Vukelić je podsjetio da je jedno od pravila koje je klub donio na osnivačkoj skupštini davne 1956. godine „gajenje i promicanje kuglačkog sporta te održavanje iskrenog i srdačnog prijateljstva”. Tim geslom vodile su se a i danas vode, generacije ljudi u klubu koji nastoje približiti kuglanje svima. „Željezničar” za razliku od mnogih drugih ima bogatu i potpuno sređenu klupsku arhivu od prvoga dana svoga osnivanja. A danas u klupskim prostorijama uz rijeku Kupu u Drežniku a uz neposrednu blizinu željezničke ložionice, pravi je mali muzej gdje se čuvaju brojni pehari i drugi trofeji koji govore o uspjesima kluba.

Imedika

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeljo_2.mp3}

Posebno važan događaj za klub i njegove igrače i upravu bio je u proljeće 1962. godine kada je svečano otvorena dvostazna kuglana zahvaljujući velikom trudu svojih članova na čelu s tadašnjim predsjednikom Josipom Vinovrškim. Dvije godine kasnije na toj kuglani odigran je i prvi međunarodni susret u Karlovcu. Bilo je to 13. svibnja 1964. godine.

Kuglački klub „Željezničar” je tijekom mnogih sportskih godina ostvarivao zapažene rezultate. Njegovi članovi pohvalit će se da su bili aktivni u Drugoj Hrvatskoj kuglačkoj ligi Zapad, pobjednici i prvi osvajači Kupa Karlovačke županije za 2010. godinu i viceprvaci kuglačke regije Zapad. I ove godine bili su osvajači Kupa Karlovačke županije i viceprvaci Kuglačke regije Zapad.

Unazad nekoliko godina „Željezničar” održava gradsku sindikalno-rekreacijsku ligu u koju je uključeno više od 200 sudionika, a natječe se i jedna ženska kuglačka ekipa – Obrtničke komore Karlovca pod nazivom „Nada”.

Na kraju svečanosti u prigodi 75. obljetnice Kuglačkog kluba „Željezničar” predana su priznanja i zahvalnice pojedincima i sportskim klubovima. Među ostalima dodjeljena je posthumno novinaru i kroničaru karlovačkog sporta Zdravku Švegaru koju je preuzeo njegov sin Domagoj.

zeljo_2zeljo_3

Ples