antifaizam

KARLOVAC – U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe, državni praznik ustanovljen u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacionalsocijalistička Njemačka toga je jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa, čime je izigran pakt o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji je od prvih dana izvodio diverzije.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj Jugostaviji se kao Dan antifašističke borbe slavio 27. srpnja – Dan ustanka naroda Hrvatske.

U znaku sjećanja na 70. obljetnicu ustanka naroda Hrvatske i 66. obljetnicu pobjede nad fašizmom, članovi Saveza antifašista Karlovačke županije i grada Karlovca danas su otputovali na svečanost obilježavanja ovog praznika kod spomenika u šumi Brezovica kraj Siska, koja počinje u 10 sati i 30 minuta.