svegar_domagoj

KARLOVAC – Domagoj Švegar i Vedran Puškarić iz akcije „Stop korupciji” prije podne su novinarima govorili o karlovačkoj gradskoj tvrtki Toplana te o prodaji gradskog zemljišta u Grabriku tvrtki Centar gradnja. Sredinom prošlog mjeseca, kazao je Švegar, akcija Stop korupciji zatražila je od Toplane presliku svih ugovora i liste novčanih transakcija između Toplane i njemačke tvrtke SAACKE iz Bremena te između Toplane i karlovačke tvrtke Karlšped. Do danas nismo dobili nikakav odgovor od Toplane, a time je prekršen Zakon o pravu na pristup informacijama. Sukladno istom zakonu, podnijeli smo žalbu direktoru Toplane Denisu Janžetiću, od koga očekujemo skori odgovor.

Švegar o ovoj temi nije ništa više htio kazati niti prejudicirati, nego samo traži uvid u dokumente koji su nam uskraćeni. Kao građani imamo to pravo, rekao je Švegar.

Drugi dio tiskovne konferencije održane ispred gradskog Magistrata bio je posvećen prodaji gradskog zemljišta u Grabriku. Vedran Puškarić je podsjetio kako su u svibnju podigli kaznene prijave protiv gradonačelnika Damira Jelića, bivšeg pročelnika Željka Pakšeca i poduzetnika Vladimira Severa zbog prodaje gradskog zemljišta. Danas su javno rekli tko su ljudi s kojima je gradonačelnik Damir Jelić u ime grada Karlovca potpisao, po njihovom mišljenju, sporni kupoprodajni ugovor i nagodbu – dakle, tko su Siniša Jelovčić i Matko Matutinović. Pokazujući preslike ugovora, Puškarić je ustvrdio da je gradonačelnik Jelić kupoprodajni ugovor potpisao sa Sinišom Jelovčićem, koji je bio direktor Centar gradnje 2008. godine, u vrijeme kada je Vladimir Sever bio vlasnik te tvrtke.

– Pretragom Sudskog registra trgovačkih društava, otkrili smo da je taj isti Siniša Jelovčić direktor istarske tvrtke Raška draga čiji je jedini osnivač tvrtka Jadran građenje. Iz raznih medijskih napisa (primjerice iz dnevnika Business.hr) naknadno doznajemo da je kontroverzni poduzetnik Michael Ljubas vlasnik odnosno suvlasnik brojnih tvrtki, među kojima i Elektroprometa, Jadran-građenja i Raške drage. Dakle, Jelovčić, kojemu je Jelić prodao atraktivno gradsko zemljište, je čovjek koji uživa veliko povjerenje i Vladimira Severa i Michaela Ljubasa jer je obojici bio direktor u njihovim tvrtkama. Spornu nagodbu je Damir Jelić potpisao s Matkom Matutinovićem, novim direktorom Centar gradnje – tvrdi Puškarić.

Dodaje da postoji veza i između propale istarske štedionice Matšted sa tvrtkama ICE inženjering i Institutom za poljoprivredu, odnosno povezanost između Matutinovića, Franka Bertoše i Đordana Perušića. Pozvali su novinare na jednostvnu šetnju internetom kako bi u kratkom roku fragmente ove priče koju su danas predstavili, uspješno posložiti u mozaik, zaključili su Puškarić i Švegar.