KABA

Predstavljeno devet vrsta piva i načini kušanja

KARLOVAC – Karlovačka pivovara, članica Heineken grupe, drži čvrsto drugo mjesto sa 26 posto udjela na hrvatskom tržištu piva i najveći je opskrbljivač pivom turističkog područja Hrvatske. Ona je i najveći hrvatski izvoznik piva, a svoje proizvode izvozi u Australiju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Sjedinjene Američke Države, Sloveniju, Švedsku i Švicarsku. Kao članica Heineken grupe, vodećeg proizvođača piva i tržišnog lidera u Europi, Karlovačka pivovara ima pristup različitim proizvodnim i korporativnim alatima u cilju stvaranja zadovoljnijih potrošača. U svom asortimanu Karlovačka pivovara ima robne marke: Karlovačko svijetlo, Karlovačko Radler, Heineken, Karlovačko Rally (bezalkoholno), Gösser Dark, Kaiser, Edelweiss Snowfresh i Desperados.

Ova, ali i još neka piva koja se mogu ili će se uskoro naći na našem tržištu, novinarima su u restoranu „Pod starimi krovovi” predstavili predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher, inače i veliki zaljubljenik u pivo, te direktor lanca opskrbe i ”majstor pivar” Zvonimir Nemet. Svih 9 predstavljenih piva brižno su servirana i nošena u pravilnim sljedovima kušačima. Kušanje i degustiranje piva proces je koji zahtijeva angažman svih pet osjetila kako bi se u potpunosti osjetila njegova aroma. Tako će se kod Heinekena osjetiti blagi, svježi okus uz istodobne ugodne voćne tragove, dok, na primjer, aroma Gösser Dark piva priziva suptilan, ali ugodan okus travnatog karamel slada. Iako na prvi pogled slično, postoji velika razlika između kušanja vina i kušanja piva. Pivo je, naime, potrebno progutati. Gorčina piva bitna je za doživljaj kušanja, a osjetljivost na gorčinu najveća je u stražnjem dijelu usne šupljine.

Pivo je vrlo staro piće. Ljudi su varili i uživali u pivu još od postanka civilizacije. Najstariji dokazi u oliku rezbarija u stijenama datiraju iz doba 4000 godina prije Krista. Oni pokazuju da su Sumerani u Mezopotamiji varili pivo i da je ono imalo važnu ulogu u njihovom društvu. Pivo je u potpunosti prirodan proizvod koji se sastoji od vode, ječma, hmelja i kvasca. Ne sadrži konzervanse, aditive niti bojila. Mnogo je prirodnije od mnogih drugih pića. Iako se na prvi pogled može učiniti da je izbor sirovina za proizvodnju piva vrlo ograničen, ovi se sastojci mogu spajati na bezbroj načina, a rezultat toga su oko 40 000 različitih vrsta piva na svijetu.

degustacija_2

 


Ples