KABA

Završena proslava Gospe Karmelske na Švarči

KARLOVAC – „Uspinjući se na brdo Karmel, oslobađamo se svega onoga što nije Bog. Uspeti se na brdo bez napora i žrtve nije moguće, a pomoći u tome najbolje nam može Djevica Marija” , riječi su biskupa Jurja Jezerinca, koji je, uz suslavlje velikog broja svećenika, predvodio misu završavajući time proslavu Gospe Karmelske na Švarči.

Brdo Karmel u prijevodu bi značilo plodna, vrtna zemlja. Na Brdu je osam stoljeća prije Krista živio prorok Ilija. Tumači Svetog Pisma kažu da je Karmel slika prisutnosti samoga Boga, slika plodnosti njegove dobrote i milosti, rekao je biskup u svojoj homiliji, naglašavajući da Škapular po kojem se ovaj blagdan zove i Gospa Škapularska, predstavlja blagoslovinu koja ima za cilj dovesti vjernike u poseban odnos s Bogom i Majkom Božjom. Slična blagoslovina su i krunice oko vrata naših branitelja koje su ih vodile ka kršćanskom ponašanju u strahotama rata.

Završavajući svoju homiliju biskup je sve prisutne pozvao na molitvu riječima: „Gospodine Bože, neka nas pomogne zagovor slavne Djevice Marije, Majke i Kraljice Karmela. Daj da pod njezinim okriljem stignemo brdu, Isusu Kristu!”

Nakon misnog slavlja vjernici su prateći biskupa i svećenike i pjevajući zahvalne pjesme, obišli oko oltara Gospe Karmelske.

Ples