uspomena_2

KARLOVAC – Članovi Udruga antifašista gradova Karlovca i Duge Rese prije podne su se prisjetili prve partizanske akcije iz Drugog svjetskog rata u Karlovcu kada je na današnji dan grupa komunista minirala željezničku prugu u Mrzlom Polju. Na ostatke spomen-obilježja te akcije položeno je cvijeće i zapaljena svijeća.

Riječ je o akciji od 19. srpnja 1941. godine a uoči sastanka u šumi Abez nedaleko od Vrginmosta, današnjeg Gvozda, gdje je pod vodstvom Rade Končara i Josipa Kraša, odlučeno o podizanju antifašističkog otpora, rekao je uz ostalo Mirko Miladinović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovca.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pruga_1.mp3}

Na taj događaj od prije 70 godina – miniranje željezničke pruge u Mrzlom Polju podsjetio je i jedan od sudionika akcije Josip Boljkovac. Iako nije izravno u njoj sudjelovao, opisao je tu akciju koja se trebala čuti sve do Vrginmosta. Naime, odlučeno je da se u Karlovcu i Hrvatskoj nešto mora učiniti jer je Tito uputio oštru kritiku Centralnom komitetu Hrvatske radi pasivnosti i neaktivnosti, prisjetio se Boljkovac. Stoga je odlučeno da se minira željeznička pruga u Karlovcu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pruga_2.mp3}

Ta akcija bila je podstrek da komunisti Korduna i Banije prenesu narodu kako je vrijeme za ustanak, naglasio je Boljkovac.

Danas na mjestu te akcije od prije 70 godina nema spomen-ploče na kojoj je pisalo o toj diverzantskoj akciji. Uništena je, kao i mnoge druge, početkom Domovinskog rata. Ostao je tek kameni zid.

uspomena_1