ruralno

KARLOVAC – U tijeku je provođenje projekta pod nazivom „Poticanje zapošljavanja mladih kroz razvoj ruralnog turizma”. Radi se o projektu financiranom sredstvima EU, čiji je nositelj Sveučilište u Zadru, a sufinanciraju ga Sveučilište u Zadru i Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz sudjelovanje podružnica u tri županije, a to su Ličko-Senjska, Karlovačka i Zadarska županija.

Projekt je namijenjen mladim nezaposlenim osobama koje imaju između 18 i 28 godina, te članovima Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Cilj je promijeniti trend depopulacije ruralnog područja i umanjiti učinke negativne evolucijske selekcije na području tri županije obuhvaćene projektom. To se planira učiniti obrazovanjem i treningom mladih nezaposlenih osoba u aktivnostima ruralnog turizma i valorizaciji kulturne/prirodne baštine. Kroz obrazovanje i praktični trening, mladi nezaposleni trebali bi naučiti razumjeti, vrednovati i kreativno koristiti resurse svoje jedinstvene kulture, a sve to na kraju bi trebalo rezultirati zapošljavanjem u turističkim aktivnostima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

U tijeku je selekcija kandidata koju provodi HZZ, no nositelji projekta ističu da su otvoreni i za mlade nezaposlene osobe koje nisu prijavljene na Zavod, a imaju žarku želju osmisliti svoju egzistenciju bez napuštanja svojih krajeva i za to traže poduku i podršku.

Provođenje projekta traje godinu dana, započelo je 3. svibnja ove godine, a trajat će do 2. svibnja 2012.