oluja_95

HRVATSKA, KNIN – Cijela Hrvatska danas slavi čak dva blagdana; Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja. Ovi blagdani ustanovljeni su u spomen na veliku vojno-redarstvenu operaciju „Oluja”, kojom je Hrvatska vojska 1995. godine oslobodivši okupirano područje tzv. Srpske Krajine, izborila pobjedu u Domovinskom ratu. Operacija „Oluja” započela je 4. kolovoza, a trajala je pet dana, odnosno do 8. kolovoza. No, za Dan pobjede odabran je današnji datum, 5. kolovoz, jer je upravo toga dana prije točno 16 godina od okupatorskih snaga oslobođen grad Knin.

Operacijom „Oluja” hrvatskoj je vraćen cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Oluja je stoga uz „Bljesak” ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. U akciji je s hrvatske strane sudjelovalo oko 200.000 vojnika. Njih 174 dalo je život za oslobođenje domovine, 1100 ih je ranjeno, 15 nestalo a troje ih je bilo zarobljeno.

U našim krajevima svečanost obilježavanja 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja” traje već danima, posebice na području Slunja i okolice koji su u ratu bili pod okupacijom, a središnja svečanost u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalosti te Dana hrvatskih branitelja danas se održava u Kninu, na Gradskom stadionu HNK “Dinara” . Na svečanosti će nazočiti Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, kao i ministri, saborski zastupnici, vojni predstavnici, crkveni velikodostojnici, te predstavnici regionalne i lokalne vlasti. Karlovačku županiju će na svečanosti zastupati župan Ivan Vučić. Početak svečanosti je u 10.30 sati.