vis_2

DUGA RESA – Zbog zgroženosti i zabrinutosti zbog najnovijeg razvoja događaja vezanih za djelovanje tvrtke T7 Vis d.o.o. u Dugoj Resi, Građanska inicijativa za čist zrak i rijeku Mrežnicu obratila se još jednom javnosti.

 – Vijest o privremenom oduzimanju dozvole (objavljena u petak 29. srpnja) izazvala je u našoj udruzi nove strepnje, budući je tvrtka T7 Vis d.o.o. opetovano kršila odredbe zakona RH u posljednjih godinu dana, a sve na štetu očuvanja okoliša i uz ugrožavanje zdravlja stanovnika Duge Rese i okolice. Stoga smo uvjerenja da se spaljivanje opasnih tekućina nesmetano vrši i dalje. Član naše udruge već u utorak ujutro, 02. kolovoza je prijavio strahovitu prisutnost opasnih plinova u zraku Inspekciji za zaštitu okoliša u Karlovcu. Od gospođe Grbinić, nadležne u Inspekciji zaštite okoliša, tada je dobio zapanjujući odgovor, prema kojem zaključujemo da navedena inspekcija više nije nadležna za nadzorne inspekcije u spalionici u bivšoj Pamučnoj, već je nadležnost transferirana na Inspekciju za protupožarnu zaštitu u Karlovcu, u ingerenciji MUP-a. Štoviše, i sljedećeg dana, 03. kolovoza, Policijska uprava Karlovačka zaprimila je dojavu o ispuštanju otrovnih plinova, te s time u skladu, izišla na teren, kažu u Građanskoj inicijativi.

Kao što ste već svi dobro upoznati, ovoga tjedna objavljeni su prvi, preliminarni, rezultati mjerenja kakvoće zraka u gradu Duga Resa, obavljeni od strane tvrtke DVOKUT. Rezultati mjerenja objavljeni su na službenim stranicama grada Duga Resa. Sudeći prema njima, stanje je alarmantno i iznimno zabrinjavajuće, protivno navodima tvrtke T7 Vis d.o.o., priopćili su iz udruge.

Zato, ističu u udruzi, Izjavu za medije koju je 03. kolovoza tvrtka T7 Vis d.o.o. dala smatraju pokušajem da se akciju ”Želimo čist zrak i rijeku Mrežnicu” diskvalificira kao neutemeljenu i neozbiljnu. Takav pokušaj zastrašivanja ne prihvaćamo, niti mu pridajemo veliki značaj, stoji u priopćenju.

Nakon svega pitamo se: na osnovu čega se očekuje da će tvrtka, protiv koje se vodi kazneni postupak, poslovati u skladu sa zakonom?! Zašto tvrtka, koja nas proziva zbog nanošenja ogromne materijalne štete u ”jeku proizvodne sezone” (kako navodi u svom obraćanju javnosti) otpušta šezdesetak radnika u svom tekstilnom pogonu?, itd. Najavljujemo stoga vršenje još snažnijeg pritiska na nadležne institucije, organiziranje daljnjih prosvjeda i konstantno djelovanje u sklopu akcije ”Želimo čist zrak i rijeku Mrežnicu”. Ogorčeni smo i zaprepašteni posljednjim događanjima, i upravo zato još odlučniji u namjeri da se trovanje Duge Rese zaustavi trajno i odmah. Za nas poruka ”Nema kompromisa, nema spaljivanja” nije tek puka parola. Ona je naš jedini cilj – poručili su iz Građanske inicijative.