KABA

Počela sezona ambrozije; u karlovačkom zraku utvrđena prva zrna peludi

KARLOVAC – U zraku nad Karlovcem utvrđena su prva ovogodišnja peludna zrnca visoko alergogene ambrozije, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Za sada je koncentracija peludi ambrozije u zraku vrlo niska, ali budući da je pelud ambrozije najjači peludni alergen, alergičari bi već sada svakako trebali biti na oprezu i početi se pridržavati onoga što im u borbi protiv ambrozije savjetuju liječnici.

Ambrozija, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava, u današnje se vrijeme, naime, smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija. Tegobe koje se pritom javljaju su začepljen nos, obilan vodenasti iscjedak iz nosa te pojava svrbeža i peckanja u nosu. Slični su i simptomi kod prehlade, osim što prehladu često prati povišena tjelesna temperatura. Ukoliko ste primijetili da ste svake godine «prehlađeni» otprilike u isto vrijeme, velika je vjerojatnost da zapravo patite od alergije. Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju često se očituje i očnim simptomima – crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem te otečenim očima, što se naziva alergijskim konjuktivitisom. Ukoliko se simptomi alergije neredovito ili neispravno liječe, vrlo često dolazi i do pojave alergijske astme.

Osim uzimanja odgovarajućih lijekova, u vrijeme najveće koncentracije peludi liječnici savjetuju izbjegavati izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, te držati zatvorene prozore od stana, kako pelud ne bi ulazila. Savjetuje se izbjegavati izlaske za vrijeme suhih i vjetrovitih dana, a ako je moguće, izvan kuće izlaziti neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija peludi najmanja, ili kasno poslijepodne ili predvečer.

Preporuča se pranje kose prije spavanja, ali i često pranje ruku, te izbjegavati pušenje, sprejeve protiv kukaca i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije. Također se savjetuje izbjegavati sušenje odjeće na otvorenom.

Kako bi se problem širenja ambrozije sveo na najmanju moguću mjeru, Grad Karlovac već godinama provodi Plan aktivnosti za suzbijanje ambrozije. Zato u Karlovcu nisu problem javne površine jer se gradska tvrtka Zelenilo redovito brine o tome da ambrozija koja na njima raste bude na vrijeme uklonjena. Problem su zemljišta u privatnom vlasništvu. Građani su, naime, dužni sami, o svome trošku, iz svojih dvorišta, vrtova, neizgrađenog građevinskog zemljišta te obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju, a te se odredbe često ne pridržavaju. Građani mogu komunalnim redarima prijaviti ukoliko vide da netko ne poštuje obvezu uklanjanja ambrozije, a previđeni iznos globe je do tisuću kuna.