Žutom zastavom protiv nasilja na filmu

KARLOVAC – Prošle godine uvedena nagrada za promicanje nenasilja na filmu pod nazivom “Žuta zastava” Filmske revije mladeži i Four river film festivala bit će dodijeljena i ove godine. Ova nagrada potiče sve mlade filmaše na prijateljstvo, mir i zajedništvo – ne samo u filmu, nego općenito, u životu! Ovaj nacionalni i međunarodni festival dokazat će da nisu baš uvijek istinita jadikovanja naših baka i djedova kako filmovi nisu kao prije i kako ovi “moderni” filmovi samo potiču mlade na nasilje i rat, istaknuli su organizatori 16. Revije i 4. po redu karlovačkog filmskog festivala.

Žuta zastava namijenjena je autorima filmova koji će svojim temama, pričama i junacima najuspješnije progovoriti o nasilju kao o velikom društvenom zlu, poglavito među mladima. Nasilje u obitelji, borba na ulicama, zlostavljanje u školama – sve su to ružne priče naše stvarnosti protiv kojih će se mladi filmaši boriti svim snagama u svojim radovima.

O najboljima u ovoj kategoriji odlučit će žiri sastavljen od srednjoškolaca. Radi se o dvoje srednjoškolaca iz Hrvatske Marku Mikšiću i Tamy Zajec, i Koreanki Jihye Hwang.

U sklopu festivala bit će održano i pet radionica koje su također zamišljene kao doprinos borbi protiv nasilja, kao i debata na temu “Potiče li nasilje u filmu nasilje i u stvarnosti?”, sve te u koordinaciji člana selekcijske komisije, Boška Picule. Radionice igranog filma u jednom kadru (voditelj Jura Troje), radiofonije (voditeljica Ivana Conjar), stop animacije (voditelj Vjekoslav Živković), filmske maske i šminke (voditeljica Zdenka Mihelj) i specijalnih efekata (voditelj Neven Mihaljović Cetinjanin) moći će posjetiti svatko baš kao i debatu između dvije skupine mladih koji će samo mirnim i argumentiranim putem probati doći do pobjede o kojoj će također odlučiti troje sudaca.