aktualno-23

U zraku nad Karlovcem utvrđena je visoka koncentracija alergogene ambrozije, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Budući da je pelud ambrozije najjači peludni alergen, alergičarima je već prije nekoliko tjedana preporučeno da budu na oprezu i počnu se pridržavati onoga što im u borbi protiv ambrozije savjetuju liječnici.

Ambrozija, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava, u današnje se vrijeme, naime, smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija. Tegobe koje se pritom javljaju su začepljen nos, obilan vodenasti iscjedak iz nosa te pojava svrbeža i peckanja u nosu. Slični su i simptomi kod prehlade, osim što prehladu često prati povišena tjelesna temperatura. Ukoliko ste primijetili da ste svake godine «prehlađeni» otprilike u isto vrijeme, velika je vjerojatnost da zapravo patite od alergije Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju često se očituje i očnim simptomima – crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem te otečenim očima, što se naziva alergijskim konjuktivitisom. Ukoliko se simptomi alergije neredovito ili neispravno liječe, vrlo često dolazi i do pojave alergijske astme

Osim uzimanja odgovarajućih lijekova, u vrijeme najveće koncentracije peludi liječnici savjetuju izbjegavati izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, te držati zatvorene prozore od stana, kako pelud ne bi ulazila. Savjetuje se izbjegavati izlaske za vrijeme suhih i vjetrovitih dana, a ako je moguće, izvan kuće izlaziti neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija peludi najmanja, ili kasno poslijepodne ili predvečer.

Preporuča se pranje kose prije spavanja, ali i često pranje ruku, te izbjegavati pušenje, sprejeve protiv kukaca i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije. Također se savjetuje izbjegavati sušenje odjeće na otvorenom.

Ako ambrozija raste pojedinačno, treba je iščupati zajedno s korijenom. Za veće površine preporučuje se košnja prije negoli biljka počne cvjetati, i to plitka, nekoliko centimetara od tla. Ako je potrebno, mogu se upotrijebiti i kemijska sredstva.

Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od tog ili nekog drugog oblika alergije, obratite pozornost na pojavljivanje te biljke u vašoj okolini. Pokušajte je ukloniti sami ili uz pomoć udruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi. Nikad ne možete biti sigurni da ta neugodna biljka sutra neće i kod vas izazvati neugodne alergijske simptome.

Kako bi na duhovit način ilustrirali borbu protiv ambrozije u svijetu, navest ćemo primjer Amerike, gdje se organiziraju prave potjernice, kao u filmovima, sa slikom ambrozije uz natpis: Traži se! Naoružana i iritirajuća! I doista, ambrozija se dobro naoružala i sve više osvaja naš okoliš, a na nama je da joj se suprotstavimo svim raspoloživim sredstvima. Možda zvuči ružno, jer biljka nije kriva što joj je priroda namijenila tako neugodnu ulogu. No, možda je njezino prisustvo samo test za sve nas, za našu brigu o okolišu i dobrobit mikro i makro susjedstva.

Kako bi se problem širenja ambrozije sveo na najmanju moguću mjeru, Grad Karlovac već godinama provodi Plan aktivnosti za suzbijanje ambrozije. Zato u Karlovcu nisu problem javne površine jer se gradska tvrtka Zelenilo redovito brine o tome da ambrozija koja na njima raste bude na vrijeme uklonjena. Problem su zemljišta u privatnom vlasništvu. Građani su, naime, dužni sami, o svome trošku, iz svojih dvorišta, vrtova, neizgrađenog građevinskog zemljišta te obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju, a te se odredbe često ne pridržavaju Građani mogu komunalnim redarima prijaviti ukoliko vide da netko ne poštuje obvezu uklanjanja ambrozije, a previđeni iznos globe je do tisuću kuna.

Ostali članci!