KABA

Toplinski udar!

Temperature koje će doseći i 39 stupnjeva zagrijat će ovih dana naše krajeve. Kako su najavili meteorolozi, Karlovac i okolicu bi danas moglo grijati 37 stupnjeva Celzijusa, a sutra čak i 39 Zbog izrazito visokih temperatura koje nas očekuju oprezni trebaju biti kronični bolesnici i starije osobe.

Liječnici građanima preporučuju da izbjegavaju izlaske iz svojih domova.

Sigurnosne mjere najviše se odnose na srčane bolesnike i osobe s povišenim krvnim tlakom, koji bi, kao i ostali kronični bolesnici, osim izbjegavanja izlazaka, trebali pripaziti i na redovno uzimanje lijekova. Svim građanima savjetuje se i uzimanje većih količina tekućine, a preporuča se također izbjegavanje teških jela poput pržene te jako zasoljene i začinjene hrane.

No, prvo bismo Vam željeli pojasniti što je to toplinski udar i kako se od njega zaštititi.

Toplinski udar ili omarica je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom da ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu. Toplinski udar se može desiti radnicima u pekari ili u industriji kraj visokih peći – kao i neopreznom vozaču koji sjedne u pregrijan auto, kamperu koji spava u loše postavljenom šatoru ili mornaru kraj pregrijanog brodskog motora.

Toplinski udar nastaje zbog (često naglog) prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je vlaga u zraku visoka, za vrijeme ljetnih sparina i omare – jer je u takvim uvjetima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Prije toplinskog udara, mogu se pojaviti svi prije opisani simptomi toplotne malaksalosti i grčeva – vrtoglavica, žeđ, slabost i malaksalost. Unesrećeni se prestane znojiti zbog dehidracije, te osjeća jaku glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima i pretjeranu vrućinu.

Toplinski udar nastupa naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog tlaka. Koža unesrećenog je topla (vidljivo povišene tjelesne temperature), suha i crvena, a bilo slabo i jako ubrzano. Mogu se javiti grčevi, a zjenice su u početku sužene, pa kasnije proširene. Ovo je težak akutni poremećaj, koji nastaje zbog prestanka termoregulacije organizma – a u najtežim slučajevima može uzrokovati komu i smrt unesrećenog – stoga je neophodna intervencija liječnika.

U slučaju toplinskog udara, kao i kod sunčanice, morate intervenirati! Unesrećenom ćete pomoći rashlađivanjem tijela.

Unesrećenog treba postaviti u hladovinu (izvući iz automobila ili iz potpalublja broda), skinuti mu odjeću i obilno rashlađivati hladnom vodom i oblozima na glavi i vratu, te ga masirati. U isto vrijeme treba pozvati hitnu pomoć. Onesvještenog postavite u bočni položaj i provjeravajte bilo i disanje – u najtežim slučajevima može biti potrebno i reanimirati bolesnika umjetnim disanjem i masažom srca.

Za vrijeme toplinskog udara tijelo je izgubilo sposobnost regulacije tjelesne temperature, pa se može pregrijati ili u nekim slučajevima i podhladiti. Zbog toga je u težim slučajevima potrebno stalno provjeravati tjelesnu temperaturu – pa prema tome unesrećenog treba hladiti ili zagrijavati, zavisno od njegove tjelesne temperature.

Ako je unesrećeni pri svjesti i ako ne povraća, dajte mu hladne napitke – a nakon toga se obavezno posavjetujte s liječnikom.

Imedika

Toplinski udar, kao i sunčanica, mogu se spriječiti odjevanjem koje je primjereno klimatskim uvjetima – glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a tijelo laganom i prozračnom odjećom.

PREVENCIJA TOPLINSKOG UDARA TIJEKOM LJETNIH VRUĆINA

1.) Nošenje široke, udobne pamučne odjeće

2.) Izbjegavati izravno sunce, boraviti u sjeni

3.) Piti dosta tekućine

4.) U slučaju terapije diureticima (Tertensif), beta blokatorima (Concor, atenolol, metoprolol), antipsihoticima (Zyprexa) mora se posebice paziti te izbjegavati izlaganje visokim temperaturama

5.) Ne boraviti u automobilu dok je parkiran jer temperatura u njemu može iznositi čak više od 70 stupnjeva.

6.) Izbjegavati vježbe i težak fizički napor tijekom vrućih dana

U slučaju da se simptomi toplinskog udara ili iscrpljenosti jave unatoč držanju navedenih preporuka odmah potražite sjenovito mjesto ili prostoriju s rashladnim uređajem, pokrijte se vlažnim plahtama ili prskajte hladnom vodom, pijte dosta tekućine koja sadržava elektrolite (razne tekućine za rehidraciju sportaša) ili jednostavno vodu sa soli (u 1 l vode dodajte 1 malu žlicu soli i polako pijte).

Izbjegavati kofeinske preparate (kava, crni čaj) i alkohol.

Ako se i dalje ne osjećate dobro HITNO POTRAŽITE LIJEČNIČKU POMOĆ.

No, ako ste te sreće pa živite u Karlovcu i okolici iskoristite ljepote naših rijeka i svakog slobodnog trenutka otiđite na kupanje. Iako je sezona kupanja na Foginovom kupalištu i službeno završena i dalje se možete kupati, jer rijeke su dovoljno tople, ali i dovoljno hladne za rashlađivanje.

 

Ples