bon_appetit-50

Sastojci

Polpete:

400 g junećeg mljevenog mesa (ili nekog drugog)
1 manji luk
1 češanj češnjaka
1 jaje
2-3 žlice krušnih mrvica
2 kocke nekog topljivog sira
peršin
origano
sol
papar

Umak:
 
1 luk
 1 naribana mrkva
2-3 žlice ajvara
2-3 žlice pasirane rajčice
1 žlica gustina (po želji)
sol
papar

 

Priprema:

Mljeveno meso stavimo u zdjelu, dodamo mu sitno sjackan luk i češnjak, jaje, mrvice sir natrgan na komadiće i začine. Dobro promiješamo i ostavimo 15-ak minuta u hladnjaku, a zatim vlažnim rukama oblikujemo male polpete. Meni je od ove smjese ispalo 13 polpetica. Na malo ulja ih prepržimo lagano sa svih strana. Maknemo ih s vatre.
Za umak na ulju prodinstamo luk i naribanu mrkvu, dodamo ajvar i pasiranu rajčicu te podlijemo s malo vode. Posolimo i popaprimo te kuhamo 10-15 min. Polpete slažemo u umak i kuhamo dok meso omekša. Meni je umak bio malo rijedak pa sam pred kraj razmutila žlicu gustina s malo vode i dodala umaku. Namjerno nisam dodavala nikakve začine, da se osjeti ajvar.

IZVOR: www.coolinarka.hr