KABA

Mjerenje pokazalo: Zrak u Dugoj Resi u srpnju je bio zrak druge kategorije!

DUGA RESA – Kakvoća zraka u Dugoj Resi, obzirom na zagađenje lebdećim česticama PM10 i sumporovodikom, u prvom dijelu srpnja bila je druge kategorije. Rezultati su to mjerenja koje je provela tvrtka “Dvokut Ecro” d.o.o., po narudžbi Grada Duge Rese, u razdoblju od 5. do 15. srpnja, na lokaciji Jozefinska cesta 16.

Prema riječima Gordana Golje iz tvrtke “Dvokut Ecro”, koji je danas u dugoreškoj gradskoj vijećnici predstavio ove rezultate zainteresiranim građanima, ono što također zabrinjava su pojedinačna, kratkotrajna ali intenzivna povećanja koncentracija štetnih aromatskih spojeva – toluena i etilbenzena. Kako stoji u zaključku rezultata ovog mjerenja, ova povećanja koncentracija vezana su vjerojatno uz industrijsko zagađenje, no zbog činjenice da su ispuštanja bila kratkotrajna nije bilo moguće identificirati izvor onečišćenja. Međutim, znakovito je da za vrijeme ovog mjerenja kakvoće zraka još uvijek nije bila na snazi zabrana gospodarenja, skladištenja i suspaljivanja opasnog otpada u tvrtki T7 VIS, koja je izdana tek krajem srpnja.

Današnjem predstavljanju rezultata mjerenja kvalitete zraka u Dugoj Resi bio je prisutan i gradonačelnik Ivan Baršić, koji tvrdi da će inzistirati na tome da se izvor onečišćenja otkrije.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/barsic_1.mp3}

Imedika

Osim mjerenja kakvoće zraka u Jozefinskoj ulici u prvoj polovici srpnja, provedena su još dva mjerenja na druge dvije lokacije.

Jedno od njih trajalo je od 16. do 21. sprnja, kada je pokretni ekološki laboratorij tvrtke “Dvokut Ecro” bio smješten oko dva kilometra južno od Duge Rese u naselju Sv. Petar Mrežnički, na lokaciji uz groblje. Tu su vrijednosti lebdećih čestica PM10 prvoga dana mjerenja bile su više od graničnih, dok su u ostale dane vrijednosti bile niže od graničnih vrijednosti. Vrijednosti svih ostalih parametara bile su također niže od graničnih vrijednosti. U zaključku rezultata stoji da izvor zagađenja bio zapadno od lokacije mjerenja, odnosno da svi polutanti koji se mogu povezati s izgaranjem fosilnih goriva pokazuju da najviše izmjerene koncentracije dolaze upravo iz tog smjera.

Treća lokacija na kojoj se mjerila kvaliteta zraka je Kasar 17, u dvorištu dječjeg vrtića, i to u razdoblju od 3. do 19. kolovoza. Na osnovi provedenih mjerenja može se zaključiti da u razdoblju mjerenja nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti, niti kratkotrajnih intenzivnih povećanja koncentracija aromatskih spojeva koja su bila zabilježena u mjerenju provedenom od 5. do 15. srpnja, zaključak je tvrtke koja je provela mjerenje.

Na pitanje je li se s mjerenjem kakvoće zraka u Dugoj Resi počelo prekasno, obzirom da tvrtka T7 VIS u kolovozu više nije provodila djelatnost gospodarenja, skladištenja i suspaljivanja opasnog otpada, gradonačelnik Baršić odgovorio je da je on u svemu poštivao hrvatske zakone i postupao u skladu s njima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/barsic_2.mp3}

Danas su u dugoreškoj gradskoj vijećnici bili i predstavnici udruge GIDRA iz Duge Rese, koji danas nisu htjeli javno komentirati ove rezultate, ali su najavili konferenciju za novinare na kojoj će izraziti svoje mišljenje o njima.

Ples