KABA

Kaos u MO Zagrad-Kalvarija-Vučjak: SDP optužuje Vijeće za nepravilno poslovanje, HDZ sve demantira

KARLOVAC – SDP-ovi vijećnici Mjesnog odbora Zagrad-Kalvarija-Vučjak, Janja Furač i Tomislav Samson, obratili su se jučer medijima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo načinom na koji radi Vijeće tog Mjesnog odbora. Razlozi njihova nezadovoljstva su navodne nepravilnosti i netransparentnost u radu Vijeća.

Naime, tvrde da im kao vijećnicima nisu dostupne informacije te im se onemogućava da sudjeluju u radu Mjesnog odbora na dobrobit svih građana Vučjaka, Kalvarije i Zagrada. Također optužuju da je Vijeće ovog Mjesnog odbora nakon izbora održalo samo jednu sjednicu, i to još početkom svibnja, na kojoj su izabrani tajnica Vijeća, HDZ-ova Jasna Požar i blagajnik Stevo Milašin, također član HDZ-a. Od tada, tvrde SDP-ovi vijećnici, Vijeće nije donijelo Program rada za razdoblje do kraja godine, a sredstva koja su dodijeljena Mjesnom odboru iz gradskog proračuna troše se bez odluka Vijeća. SDP-ovi vijećnici nezadovoljni su time što je dio novca bez njihova znanja dodijeljen udrugama i KUD-u Sveta Ana, čiji su predstavnici, tvrde, ujedno i vijećnici vladajuće većine , odnosno koalicije HDZ-a i Hrvatskih laburista.

Predsjednicu Mjesnog odbora optužuju i da gradskoj upravi nije poslala zahtjeve o potrebama uređenja te održavanja komunalne i ostale infrastrukture na području ovog mjesnog odbora, a potreba je, ističu, zaista puno. Ostale zamjerke su da već puna četiri mjeseca čekaju odgovor na zamolbu za korištenjem prostorija Mjesnog odbora za potrebe Mjesnog odbora SDP Zagrad-Kalvarija-Vučjak. SDP-ove je vijećnike pogodilo i to što nisu bili pozvani na sastanak sa gradonačelnikom Damirom Jelićem prilikom njegovog obilaska mjesnog odbora. Posebno ih neugodno iznenađuje da su ovakav model ponašanja doživjeli od Hrvatskih laburista, dok ih je HDZ, ističu, već navikao na takav način rada.

Nakon ovih optužbi, priopćenjem se oglasila i prozvana predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Zagrad-Kalvarija-Vučjak, Mirjana Pogačić. Ona pak optužuje predstavnike SDP-a u Vijeću ovog Mjesnog odbora, Janju Furač i Tomislava Samsona, da lažu javnosti, a očito i svojoj stranci.

Tvrdi da Vijeće Mjesnog odbora radi sukladno pravilima, transparentno i u interesu mještana, što se u svakom trenutku može provjeriti. Pogačić također ističe da je svakodnevno u kontaktu s mještanima i svima dostupna za razgovor. Furač i Samson joj se, tvrdi, nikada do sada nisu obratili i iznijeli bilo kakav problem niti na sastancima, a niti u neposrednom kontaktu.

Do sada su, navodi dalje, održana tri sastanka Vijeća Mjesnog odbora, od kojih su vijećnici SDP-a bili prisutni na dva, dok na trećem nisu bili, i to ne zato jer nisu bili pozvani, već se Samson ispričao da je na moru, dok se Furač nije javljala na pozive.

Što se tiče prozivanja za donacije udrugama, financijska sredstva su, navodi Pogačić, dodijeljena samo KUD-u „Sveta Ana” za održavanje Svetojanskog proštenja, a Odluka o dodjeli sredstava donesena je, tvrdi, na sjednici na kojoj je bila prisutna većina vijećnika koji su svojim potpisima podržali takvu odluku.

Nadalje, Pogačić tvrdi da je laž da SDP-ovi vijećnici četiri mjeseca čekaju odgovor na zahtjev o korištenju prostora, jer takav pisani zahtjev, kaže, nije niti zaprimljen, a na sastanku im je rečeno da za svoje potrebe mogu koristiti zajednički prostor pod istim uvjetima kao i drugi mještani.

Isto tako, navodi, laž je da u Gradsku upravu nisu proslijeđeni zahtjevi Mjesnog odbora o potrebama uređenja i održavanja komunalne i ostale infrastrukture. Mjesni odbor, tvrdi Pogačić, radi prema programu kojeg je Vijeće donijelo početkom godine. Dodaje da je nakon izbora i formiranja Vijeća, vijećnicima koji do sada nisu bili u Vijeću prezentiran taj program kojega su i prihvatili. Također navodi da je SDP imao dodatak vezano za uređenja autobusnih stajališta, što je uvaženo i takav je zahtjev proslijeđen Gradskoj upravi 1. kolovoza.

Što se pak tiče sastanka s gradonačelnikom, Pogačić navodi da sporni sastanak nije niti održan u prostoru Mjesnog odbora, nego u Uredu gradonačelnika.

– Poručujem predstavnicima SDP-a da ubuduće govore istinu, a ne da obmanjuju javnost u dnevno političke svrhe. Visoka politika nije u Mjesnom odboru, mi radimo na rješavanju problema naših mještana, sretni ako možemo učiniti nešto dobro za bolji i ugodniji život u našem kraju, stoji na kraju priopćenja koje potpisuje Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Zagrad-Kalvarija-Vučjak, Mirjana Pogačić.

Ples